Bezmasá svíčková
Správná svíčková se vaří velmi dlouho a důležité jsou tam všechny možné chutě – koření, sůl, víno, hořčice, zelenina, špek, cukr, ale především maso. Jestli ale potřebujete trochu odlehčit jídelníček nebo máte doma vegetariána nebo nemáte tolik času, abyste měli kus masa v hrnci a v troubě spoustu hodin, nabízím vám rychlou bezmasou alternativu.
- cibule
- mrkev
- celer
- petržel
- sůl, pepř
- nové koření
- bobkový list
- smetana (mléko)
Základ pro svíčkovou zůstává stejný – velká spousta kořenové zeleniny, cibule, koření, které do omáčky patří, aby její chuť zůstala a smetana nebo mléko. Odlehčenou omáčku vaří poradkyně zdravého životního stylu Martina Sejkorová.
„Na zdravou svíčkovou úplně stačí, když dáme do vody vařit cibuli, zeleninu na svíčkovou, takže mrkev, celer, petržel. Když je uvařená, dochutíme ji solí a kořením a rozmixujeme ponorným mixérem. Na závěr dodáme smetanu, anebo když chceme mít omáčku super dietní, tak je možné přidat i jen mléko a máme dobrou omáčku,“ říká Martina.
K ní se hodí knedlík, ať už doma děláte jakýkoli. Špaldový, bramborový, pohankový, možností máme nepřeberně, když chceme zkoušet nové a zdravější varianty. On i houskový z domácího zbylého pečiva a z domácích vajec má také svoje kouzlo. I bez masa si docela určitě pochutnáte.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.