Štika na smetaně
Máte v rodině rybáře? Nebo možná prodejnu ryb někde poblíž? Pak neváhejte a dopřejte si čerstvou štiku! Je to ryba velmi chutná a hodně jí sluší úprava na smetaně.
- štika
- smetana na vaření
- strouhaný sýr
- máslo
- grilovací koření
- sůl
Recept nám dá šikovná kuchařka Jana Volavková: „Štika se musí opláchnout, aby byla čistá, naporcovat, a potom se dávají ingredience, které k ní patří. To znamená sůl, grilovací koření, patří k tomu i máslo, smetana a strouhaný sýr. Postup je jednoduchý, ryba se nasolí, pak se k ní přidá grilovací koření, nandá se na plech, kam pod ni dáme plátky másla, a dá se na chvilku zapéct. Potom se zalije smetanou a nahoru se dá nastrouhaný sýr, kterým se poklade celá ta ryba a znovu se dá zapéct. Ke štice je nejchutnější vařený brambor.“
Sůl a máslo – to je základ pro to, aby nám jakékoli rybí maso chutnalo – tady se ještě přidá smetana a také nastrouhaný sýr. Aby nepřebil chuť ryby, zvolte nějaký jemnější druh, například obyčejný eidam. Zapečením se na rybě ze sýru vytvoří křupavá krustička. Jako příloha se bude hodit vařený brambor opět přelitý máslem a posypaný čerstvou pažitkou.
Související
-
Štika na másle a kmíně
Vysočina je kraj plný rybníků a najde se tu spousta rybářů, kteří vědí, jak rybu připravit, aby byla co nejchutnější. Já jsem se zatím nedostala za kapra a pstruha,...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.