Štika na smetaně
Máte v rodině rybáře? Nebo možná prodejnu ryb někde poblíž? Pak neváhejte a dopřejte si čerstvou štiku! Je to ryba velmi chutná a hodně jí sluší úprava na smetaně.
- štika
- smetana na vaření
- strouhaný sýr
- máslo
- grilovací koření
- sůl
Recept nám dá šikovná kuchařka Jana Volavková: „Štika se musí opláchnout, aby byla čistá, naporcovat, a potom se dávají ingredience, které k ní patří. To znamená sůl, grilovací koření, patří k tomu i máslo, smetana a strouhaný sýr. Postup je jednoduchý, ryba se nasolí, pak se k ní přidá grilovací koření, nandá se na plech, kam pod ni dáme plátky másla, a dá se na chvilku zapéct. Potom se zalije smetanou a nahoru se dá nastrouhaný sýr, kterým se poklade celá ta ryba a znovu se dá zapéct. Ke štice je nejchutnější vařený brambor.“
Sůl a máslo – to je základ pro to, aby nám jakékoli rybí maso chutnalo – tady se ještě přidá smetana a také nastrouhaný sýr. Aby nepřebil chuť ryby, zvolte nějaký jemnější druh, například obyčejný eidam. Zapečením se na rybě ze sýru vytvoří křupavá krustička. Jako příloha se bude hodit vařený brambor opět přelitý máslem a posypaný čerstvou pažitkou.
Související
-
Štika na másle a kmíně
Vysočina je kraj plný rybníků a najde se tu spousta rybářů, kteří vědí, jak rybu připravit, aby byla co nejchutnější. Já jsem se zatím nedostala za kapra a pstruha,...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.