Štika na másle a kmíně

Vysočina je kraj plný rybníků a najde se tu spousta rybářů, kteří vědí, jak rybu připravit, aby byla co nejchutnější. Já jsem se zatím nedostala za kapra a pstruha, takže když mi přistála na stole štika, musela jsem zapátrat. Nakonec se ukázalo, že i znalci doporučují to, čím se řídím už dlouho – k rybě stačí máslo.

Někdo ji nechá v celku, jiný nakrájí na porce, jeden obloží slaninou, další peče s citronem nebo posype kořením, ale máslo nechybí nikde. Vezměme to ale popořádku.


Potřebujeme:

1 štika
sůl
kmín
100 gr másla

Zabitou a vykuchanou štiku jsem pořádně omyla a podle rady rybáře nakrájela na podkovy. Kousky jsem pořádně osolila a posypala kmínem. Pod rybu jsem dala plátky másla. Rozhodně je dobré jím nešetřit! Štika je dravec, má sušší maso, takže másla se může dát hodně. Péct by se štika měla dlouho a na mírnou teplotu. Troubu jsem rozehřála na 120 stupňů a první hodinu ji pekla přikrytou druhým pekáčem. Na posledních 40 minut jsem rybu odkryla a dopekla.

Podávat se může s vařenými brambory s pažitkou nebo čerstvým chlebem.

autor: dak