Sterilování jablek

Zásoby jablek v bedně ve spíži mě poslední dobou poněkud znervózňovaly, už jsem jablka použila do všeho možného a navíc denně sním jedno jen tak.

Co ale s těmi dalšími, když nemáme vhodný sklep, kde by jablka vydržela ještě nějaký ten pátek bez úhony, bez scvrknutí nebo dokonce hniloby?

V tomto rozpoložení jsem právě potkala kamaráda s manželkou a dozvěděla se od nich skvělý tip. Prý ho mají od tety Emilky, a ta to tak s jablky úspěšně dělala desítky let. Jedinou nevýhodou tohoto receptu je, že na začátku se musí velké množství jablek oloupat a nastrouhat nahrubo. Trochu z toho bude bolet ruka, ale aspoň je to hotové všechno naráz.

Ingredience
  • 2 kg jablek
  • 250 ml vody
  • 4 lžíce cukru
  • šťáva ze dvou citrónů

Nastrouhaná jablíčka napěchujeme do čistých zavařovacích skleniček až úplně nahoru, aby pod víčkem zbylo co nejméně vzduchu, protože tím se potraviny kazí. Pak je sterilizujeme na 90 stupňů asi půl hodiny. Po vychladnutí jsou připravené, aby se daly kdykoli vytáhnout ze spíže a rovnou použít. Další možností je navařit z jablek pyré.

Budeme potřebovat na dvě kila jablek šťávu ze dvou citrónů a čtyři lžíce cukru. Oloupaná a nakrájená jablka svaříme se čtvrt litrem vody a citrónovou šťávou a cukrem asi půl hodiny. Potom rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo umixujeme do hladka, podle toho, jaké pyré máme raději, a opět naplníme čisté zavařovací skleničky. Otočíme dnem vzhůru jako džem a po vychladnutí máme zase připraveno k vaření i pečení nebo mlsání jen tak.

autor: dak

Související

  • Medová zelenina

    Už jsem ochutnala zeleninové chipsy i zeleninové hranolky, a taky pečenou zeleninu, ale zkombinovat podobné jídlo s medem, to mě tedy nenapadlo.

  • Kapustový závin

    Hurá, zase máme bezmasé jídlo, zaradovaly se moje děti, které sice maso milují, ale vědí, že každé jídlo bez masa velmi ulehčí životnímu prostředí.