Špenátové brambory
Brambory jsou typickou přílohou a to nemusí být zrovna v typickém bramborářském kraji, na Vysočině. Můžeme je uvařit, upéct, způsobů je hodně.
Brambory můžeme podávat také v zeleném stavu, totiž se špenátem. Chutnají výtečně.
„Člověk by na svatbě čekal klasiku, třeba knedlíky. Měli jsme ale špenátové brambory,“ dělí se o nedávnou zkušenost moderátorka Dáša Kubíková. Zašla se proto zeptat kuchaře, jak přesně špenátové brambory chystá.
„Brambory jsou ideální nějaké moučnější. Uvaříte je, zcedíte, můžete je klidně lehce rozvařit, nevadí to. Přidáme trochu smetany, listový špenát orestovaný na cibulce s česnekem, trochu soli a pepř. Nakonec to jen šťouchadlem našťoucháte a je to,“ říká Marek Šolc z Penzionu U Tvrze z Hlinska.
Neměli bychom zapomenout na velikost špenátu, podle Marka Šolce jsou ideální proužky asi centimetr široké, aby se dobře spojoval s bramborami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.