Špenátové brambory
Brambory jsou typickou přílohou a to nemusí být zrovna v typickém bramborářském kraji, na Vysočině. Můžeme je uvařit, upéct, způsobů je hodně.
Brambory můžeme podávat také v zeleném stavu, totiž se špenátem. Chutnají výtečně.
„Člověk by na svatbě čekal klasiku, třeba knedlíky. Měli jsme ale špenátové brambory,“ dělí se o nedávnou zkušenost moderátorka Dáša Kubíková. Zašla se proto zeptat kuchaře, jak přesně špenátové brambory chystá.
„Brambory jsou ideální nějaké moučnější. Uvaříte je, zcedíte, můžete je klidně lehce rozvařit, nevadí to. Přidáme trochu smetany, listový špenát orestovaný na cibulce s česnekem, trochu soli a pepř. Nakonec to jen šťouchadlem našťoucháte a je to,“ říká Marek Šolc z Penzionu U Tvrze z Hlinska.
Neměli bychom zapomenout na velikost špenátu, podle Marka Šolce jsou ideální proužky asi centimetr široké, aby se dobře spojoval s bramborami.
Související
-
Masové koule s kapustou
Růžičková kapusta patří mezi mou nejmilejší zeleninu, a když mi nedávno padl zrak na recept na masové koule s kapustou, ani jsem ho nečetla a udělala si ho po svém.
-
Penne s rajčatovou omáčkou a olivami
Nejvíc mě pokaždé nadchne recept od kuchaře muže. Možná proto, že si představuji, jak už nikdy nebudu muset vařit.
-
Tvarůžková smršť
Z dětství mám jeden silný zážitek. Když jsme s rodiči přijeli do vymrzlé chatičky na Vysočině a čekali, než se vytopí, svačili jsme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.