Špenátová polévka s jáhlami

Dnes mám tip na polévku sytě zelené barvy – bude totiž ze špenátu. Ale abychom se najedli a  pořádně zasytili, přidáme do ní i pár jáhel, tedy loupaného prosa.

Jáhly sice jsou příloha, ale obsahují bílkoviny, a k tomu i vlákninu, takže pokud jste s je oblíbili, dobře jste udělali.

Ingredience
  • 1 balení čerstvého špenátu
  • 100 g jáhel
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 2 menší brambory
  • 1 lžička drceného kmínu
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • čerstvá řeřicha

Jáhly je před jakoukoli úpravou nutné spařit v sítku horkou vodou, aby nebyly hořké. Bude nám stačit deset deka, po propláchnutí je dáme vařit do osolené vody, stačí jí tři deci. Po deseti minutách by při občasném promíchání měly být uvařené a měkké.

Teď se pustíme do základu na polévku – cibuli a na plátky nakrájený česnek osmahneme na oleji, a když se rozvoní, zalijeme vodou. Ochutíme – a to solí, drceným kmínem, zeleninovým bio bujónem a špetkou muškátového oříšku. Přihodíme dvě brambory pokrájené na menší kostičky a povaříme do změknutí.

Balení listového špenátu opereme, vezmeme větší část a vhodíme do polévky, povaříme asi pět minut a rozmixujeme tyčovým mixérem. Zbylý špenát překrájíme a krátce osmahneme na olivovém oleji na pánvi.

Polévka je hotová – teď do ní přidáme jáhly a špenát z pánve a můžeme podávat. K tomu mám také pár tipů – do talíře se dá také přidat vajíčko a lžíce zakysané smetany a k tomu krajíc chleba. Jestli už si kvůli vitamínům pěstujete čerstvou řeřichu, můžete polévku posypat.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat