Špenátová polévka s jáhlami

Dnes mám tip na polévku sytě zelené barvy – bude totiž ze špenátu. Ale abychom se najedli a  pořádně zasytili, přidáme do ní i pár jáhel, tedy loupaného prosa.

Jáhly sice jsou příloha, ale obsahují bílkoviny, a k tomu i vlákninu, takže pokud jste s je oblíbili, dobře jste udělali.

Ingredience
  • 1 balení čerstvého špenátu
  • 100 g jáhel
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 2 menší brambory
  • 1 lžička drceného kmínu
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • čerstvá řeřicha

Jáhly je před jakoukoli úpravou nutné spařit v sítku horkou vodou, aby nebyly hořké. Bude nám stačit deset deka, po propláchnutí je dáme vařit do osolené vody, stačí jí tři deci. Po deseti minutách by při občasném promíchání měly být uvařené a měkké.

Teď se pustíme do základu na polévku – cibuli a na plátky nakrájený česnek osmahneme na oleji, a když se rozvoní, zalijeme vodou. Ochutíme – a to solí, drceným kmínem, zeleninovým bio bujónem a špetkou muškátového oříšku. Přihodíme dvě brambory pokrájené na menší kostičky a povaříme do změknutí.

Balení listového špenátu opereme, vezmeme větší část a vhodíme do polévky, povaříme asi pět minut a rozmixujeme tyčovým mixérem. Zbylý špenát překrájíme a krátce osmahneme na olivovém oleji na pánvi.

Polévka je hotová – teď do ní přidáme jáhly a špenát z pánve a můžeme podávat. K tomu mám také pár tipů – do talíře se dá také přidat vajíčko a lžíce zakysané smetany a k tomu krajíc chleba. Jestli už si kvůli vitamínům pěstujete čerstvou řeřichu, můžete polévku posypat.

autor: dak

Související

  • Mašličky se špenátem a sušenými rajčaty

    Motýlky, mašličky neboli farfalle. K nim Italové doporučují omáčku na smetanovém základu, ale barevně i chuťově je zkombinovaná se sušenými rajčaty a špenátem.

  • Rýžový nákyp se špenátem

    Dnes budeme kombinovat rýži, špenát, vajíčka a slaninu nebo šunku. Jde o nákyp ze surovin, které máme většinou doma, a jídlo, které nasytí i velkou rodinu.

  • Norská treska se špenátem

    Dvakrát týdně bychom si měli dát k jídlu rybu - to doporučují odborníci. Rybí maso má pro nás tolik prospěšných látek, že se dokonce počítají i ryby z plechovky, to...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.