Rýžový nákyp se špenátem

Dnes budeme kombinovat rýži, špenát, vajíčka a slaninu nebo šunku. Jde o nákyp ze surovin, které máme většinou doma, a jídlo, které nasytí i velkou rodinu.

Předvaříme si velký hrnec rýže a další postup nám poradí zdatná kuchařka Martina Sejkorová.

250 g rýže basmati

špenátové listy

plátky slaniny nebo šunky, cca 150 g

1 kelímek smetany

3 vejce

strouhaný parmezán

sůl, pepř

„Máme uvařenou rýži a uvařený špenát. Nemusíme ho nějak vařit ani nemusí být ochucený, stačí ty listy spařit, aby změkly, a skládáme do pekáčku vrstvu rýže, na to dáme plátky slaniny, na to vrstvu špenátu nebo těch změklých špenátových listů, a na to dáme zase rýži. Vrstvíme dokola a ideálně je končit rýží,“ vysvětluje kuchařka.

„Zalijeme smetanou s rozšlehanými vajíčky, přisolíme, dáme do trouby a pečeme do ztuhnutí vajec. Můžeme sypat strouhaným parmezánem a je to taková chuťovka i pro muže, díky slanině,“ usmívá se.

Pro nás, kdo jsme zvyklí na kombinaci špenátu a brambor, je v tomto nákypu rýže možná překvapivá, ale určitě všechno dohromady zapečené v troubě k sobě jde báječně.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat