Rýžový nákyp se špenátem

Dnes budeme kombinovat rýži, špenát, vajíčka a slaninu nebo šunku. Jde o nákyp ze surovin, které máme většinou doma, a jídlo, které nasytí i velkou rodinu.

Předvaříme si velký hrnec rýže a další postup nám poradí zdatná kuchařka Martina Sejkorová.

250 g rýže basmati

špenátové listy

plátky slaniny nebo šunky, cca 150 g

1 kelímek smetany

3 vejce

strouhaný parmezán

sůl, pepř

„Máme uvařenou rýži a uvařený špenát. Nemusíme ho nějak vařit ani nemusí být ochucený, stačí ty listy spařit, aby změkly, a skládáme do pekáčku vrstvu rýže, na to dáme plátky slaniny, na to vrstvu špenátu nebo těch změklých špenátových listů, a na to dáme zase rýži. Vrstvíme dokola a ideálně je končit rýží,“ vysvětluje kuchařka.

„Zalijeme smetanou s rozšlehanými vajíčky, přisolíme, dáme do trouby a pečeme do ztuhnutí vajec. Můžeme sypat strouhaným parmezánem a je to taková chuťovka i pro muže, díky slanině,“ usmívá se.

Pro nás, kdo jsme zvyklí na kombinaci špenátu a brambor, je v tomto nákypu rýže možná překvapivá, ale určitě všechno dohromady zapečené v troubě k sobě jde báječně.

autor: dak

Související

  • Slané muffiny z černé rýže

    Neotřelé pohoštění, svačina jednotlivě pro každého, ale i dobrá výživná večeře – tohle všechno splňují slané muffiny od Marty Bodnárové.

  • Pečená brambora s tvarohem a koprem

    Když se na trhu na začátku léta objeví nové brambory, těšíme se hlavně to, až si ty malé uvaříme na loupačku ve slupce, a ty velké upečeme v troubě.

  • Těstoviny po lotrinsku

    Mleté maso jako základ různých dobrot má velkou výhodu. Protože jsou to malé kousky, je obvykle rychle hotové.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.