Snadná rajčatová polévka

Tento týden jsme vařili a pekli spoustu masa, a tak si na závěr dáme něco lehčího. Jednoduchou tomatovou polévku.

Uvařit rajskou polévku u nás doma znamená, že si jdou úplně všichni přidat a někteří i víckrát, takže jí musím vždycky udělat velký kotel. Když jsme ale objevili v restauracích tomatovou polévku, musela jsem se ji naučit také.

 

1plechovka drcených rajčat

1bílá cibule

Olivový olej

Tymián

Česnek

Zeleninový vývar

Cukr, sůl

Limetková šťáva

Parmezán na posypání

Bazalkové nebo rukolové pesto

 

Podrobný postup mi prozradil kuchař Jan Háha z penzionu Na louce v Novém Veselí: „Koupíme si drcená rajčata v plechovce, nakrájíme si najemno bílou cibuli, orestujeme na olivovém oleji, přidáme tymián, trochu česnek. Až cibulka zesklovatí, přidáme rajčata, zeleninový vývar, necháme trošičku provařit, dochutíme cukrem, solí, trochou limetky a je to hotové.“

 Základ je pro většinu polévek stejný – cibulka, předem připravený zeleninový vývar a k tomu jsou navíc ingredience typické pro italskou kuchyni – česnek, rajčata, tymián. A když přidáme pár drobností na ozdobu, opět se ocitneme v Itálii. „Dává se buď olivový olej, nebo se může dát rukolové pesto nebo bazalkové pesto, ale já to mám nejradši s tím parmezánem,“ usmívá se kuchař. Parmezán polévce dodá závěrečnou nezbytnou tečku ke všem italským chutím.