Snadná rajčatová polévka
Tento týden jsme vařili a pekli spoustu masa, a tak si na závěr dáme něco lehčího. Jednoduchou tomatovou polévku.
Uvařit rajskou polévku u nás doma znamená, že si jdou úplně všichni přidat a někteří i víckrát, takže jí musím vždycky udělat velký kotel. Když jsme ale objevili v restauracích tomatovou polévku, musela jsem se ji naučit také.
1plechovka drcených rajčat
1bílá cibule
Olivový olej
Tymián
Česnek
Zeleninový vývar
Cukr, sůl
Limetková šťáva
Parmezán na posypání
Bazalkové nebo rukolové pesto
Podrobný postup mi prozradil kuchař Jan Háha z penzionu Na louce v Novém Veselí: „Koupíme si drcená rajčata v plechovce, nakrájíme si najemno bílou cibuli, orestujeme na olivovém oleji, přidáme tymián, trochu česnek. Až cibulka zesklovatí, přidáme rajčata, zeleninový vývar, necháme trošičku provařit, dochutíme cukrem, solí, trochou limetky a je to hotové.“
Základ je pro většinu polévek stejný – cibulka, předem připravený zeleninový vývar a k tomu jsou navíc ingredience typické pro italskou kuchyni – česnek, rajčata, tymián. A když přidáme pár drobností na ozdobu, opět se ocitneme v Itálii. „Dává se buď olivový olej, nebo se může dát rukolové pesto nebo bazalkové pesto, ale já to mám nejradši s tím parmezánem,“ usmívá se kuchař. Parmezán polévce dodá závěrečnou nezbytnou tečku ke všem italským chutím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.