Smažený celer v těstíčku

Málem bych zapomněla na dobrotu, která bývala populární v mládí! Smažený celer! Dnes, když se v trojobalu smaží kdeco, jsme možná na celer poněkud zapomněli. Zkusíme si jídlo oživit a vyměnit trojobal za pivní těstíčko.

Ingredience
  • 1 velký celer
  • sůl (podle potřeby)
  • 2 lžíce octa
  • 70 ml piva
  • 2 vejce
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 špetka muškátového květu
  • olej (na smažení)
  • Omáčka: 250 ml zakysané smetany, 1 svazek pažitky, sůl

Celer nemusí být velký, stačí nám menší bulva. Okrájíme slupku a celer nakrájíme na plátky. Pokud je přece jen příliš velký, můžeme ho překrojit na půlky.

Přivedeme k varu vodu, osolíme ji a plátky celeru povaříme 10 až 15 minut.

Zatímco celer chladne, připravíme si těstíčko. Dvě vajíčka rozšleháme s pivem, stačí necelé deci. Osolíme, přidáme špetku muškátového květu a promícháme. Postupně přidáváme pět lžic mouky a těstíčko stále prošleháváme, dokud nemá hustotu přibližně jako těsto na palačinky.

Kolečka celeru do těstíčka namáčíme, výbornou pomůckou jsou na to kuchyňské kleště, a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje. Když celer zezlátne, položíme ho na papírový ubrousek, aby se přebytečný olej vsákl, a můžeme podávat.

K osmaženému celeru ani nepotřebujeme přílohu, i když vařené brambory jsou k němu dobré. Můžeme ale zkusit velmi chutnou omáčku s pažitkou – stačí, když smícháme kelímek zakysané smetany se lžící jemně nakrájené pažitky a lehce osolíme.

autor: dak

Související

  • Rýžový nákyp s kapustou

    Zelenina, kterou jíme v zimě, by neměla pocházet z dalekých krajin. Měli bychom jíst to, co i naši předkové sklidili – cibuli, zelí, mrkve, tuříny, ředkve a také kapustu.

  • Turecká vejce

    Vajíčka jsou skvělá potravina, však nám je vědci v posledních letech doporučují více a více. Dají se připravit na mnoho různých způsobů, a dost jich zvládají i muži.

  • Karbanátky z tuňáka

    Ryba je nejchutnější čerstvá, ale co si budeme povídat, otevřít si konzervovaného tuňáka má své kouzlo hlavně díky minimu práce, kterou musíme vyvinout.