Smažený celer v těstíčku
Málem bych zapomněla na dobrotu, která bývala populární v mládí! Smažený celer! Dnes, když se v trojobalu smaží kdeco, jsme možná na celer poněkud zapomněli. Zkusíme si jídlo oživit a vyměnit trojobal za pivní těstíčko.
- 1 velký celer
- sůl (podle potřeby)
- 2 lžíce octa
- 70 ml piva
- 2 vejce
- 5 lžic hladké mouky
- 1 špetka muškátového květu
- olej (na smažení)
- Omáčka: 250 ml zakysané smetany, 1 svazek pažitky, sůl
Celer nemusí být velký, stačí nám menší bulva. Okrájíme slupku a celer nakrájíme na plátky. Pokud je přece jen příliš velký, můžeme ho překrojit na půlky.
Přivedeme k varu vodu, osolíme ji a plátky celeru povaříme 10 až 15 minut.
Zatímco celer chladne, připravíme si těstíčko. Dvě vajíčka rozšleháme s pivem, stačí necelé deci. Osolíme, přidáme špetku muškátového květu a promícháme. Postupně přidáváme pět lžic mouky a těstíčko stále prošleháváme, dokud nemá hustotu přibližně jako těsto na palačinky.
Kolečka celeru do těstíčka namáčíme, výbornou pomůckou jsou na to kuchyňské kleště, a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje. Když celer zezlátne, položíme ho na papírový ubrousek, aby se přebytečný olej vsákl, a můžeme podávat.
K osmaženému celeru ani nepotřebujeme přílohu, i když vařené brambory jsou k němu dobré. Můžeme ale zkusit velmi chutnou omáčku s pažitkou – stačí, když smícháme kelímek zakysané smetany se lžící jemně nakrájené pažitky a lehce osolíme.
Související
-
Rýžový nákyp s kapustou
Zelenina, kterou jíme v zimě, by neměla pocházet z dalekých krajin. Měli bychom jíst to, co i naši předkové sklidili – cibuli, zelí, mrkve, tuříny, ředkve a také kapustu.
-
Turecká vejce
Vajíčka jsou skvělá potravina, však nám je vědci v posledních letech doporučují více a více. Dají se připravit na mnoho různých způsobů, a dost jich zvládají i muži.
-
Karbanátky z tuňáka
Ryba je nejchutnější čerstvá, ale co si budeme povídat, otevřít si konzervovaného tuňáka má své kouzlo hlavně díky minimu práce, kterou musíme vyvinout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.