Sýrové pochoutky

Největší audioportál na českém internetu

Nakládaný hermelín na grilu (ilustrační foto) | Foto: Profimedia

Oblíbenou pochoutkou restaurací, ale i kaváren a barů, bývají nakládané sýry. Dají se nadělat do zásoby, chutnají všem a k tomu existuje spousta možností, jak je ochutit. 

Ingredience
  • 1 kulatý plísňový sýr
  • 1 čerstvý sýr
  • nakládaný zelený pepř
  • sůl

O pár pikantních možnostech už jsme tu mluvili, a dnes zkusíme další kombinace. Plísňový sýr typu hermelín zkombinujeme s čerstvým sýrem. 

Jak na to? Z jedné strany odkrojíme z kulatého sýra vršek, ze kterého bude nakonec víčko, a opatrně jej vydlabeme a odložíme bokem. V misce osolíme balíček čerstvého sýra typu lučina a dochutíme pepřem. Fajnšmekrům mohu jen doporučit naložené kuličky zeleného pepře, které lehce rozdrtíme. 

Smícháme s částí vydlabaného vnitřku, naplníme kulatý plísňový sýr a přiklopíme. Zabalené necháme ztuhnout v ledničce a při podávání můžeme dokonce krájet na trojúhelníčky. Zbylý vydlabaný vnitřek se dá smíchat se zakysanou smetanou a okořenit kari – využijeme jako pomazánku nebo na dip! 

Ingredience
  • 4 plísňové sýry
  • česnek
  • pálivá paprika
  • pepř
  • sůl

A protože možnosti plísňových sýrů jsou téměř neomezené, přidám ještě jeden tip, poněkud ostřejší. Podélně rozkrojený sýr se opět vydlabe, vnitřek smíchá s prolisovaným česnekem, pálivou paprikou a bílým pepřem – kolik snesete! 

Rozmícháme do jemna a znovu naplníme vydlabaný sýr s tím, že mezi poloviny vložíme ještě kolečko cibule. Třikrát zopakujeme, naplníme sklenici s olejem, necháme uležet až 4 dny a o pohoštění pro otrlé máme postaráno. 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat