Sýrové pochoutky
Oblíbenou pochoutkou restaurací, ale i kaváren a barů, bývají nakládané sýry. Dají se nadělat do zásoby, chutnají všem a k tomu existuje spousta možností, jak je ochutit.
- 1 kulatý plísňový sýr
- 1 čerstvý sýr
- nakládaný zelený pepř
- sůl
O pár pikantních možnostech už jsme tu mluvili, a dnes zkusíme další kombinace. Plísňový sýr typu hermelín zkombinujeme s čerstvým sýrem.
Jak na to? Z jedné strany odkrojíme z kulatého sýra vršek, ze kterého bude nakonec víčko, a opatrně jej vydlabeme a odložíme bokem. V misce osolíme balíček čerstvého sýra typu lučina a dochutíme pepřem. Fajnšmekrům mohu jen doporučit naložené kuličky zeleného pepře, které lehce rozdrtíme.
Smícháme s částí vydlabaného vnitřku, naplníme kulatý plísňový sýr a přiklopíme. Zabalené necháme ztuhnout v ledničce a při podávání můžeme dokonce krájet na trojúhelníčky. Zbylý vydlabaný vnitřek se dá smíchat se zakysanou smetanou a okořenit kari – využijeme jako pomazánku nebo na dip!
- 4 plísňové sýry
- česnek
- pálivá paprika
- pepř
- sůl
A protože možnosti plísňových sýrů jsou téměř neomezené, přidám ještě jeden tip, poněkud ostřejší. Podélně rozkrojený sýr se opět vydlabe, vnitřek smíchá s prolisovaným česnekem, pálivou paprikou a bílým pepřem – kolik snesete!
Rozmícháme do jemna a znovu naplníme vydlabaný sýr s tím, že mezi poloviny vložíme ještě kolečko cibule. Třikrát zopakujeme, naplníme sklenici s olejem, necháme uležet až 4 dny a o pohoštění pro otrlé máme postaráno.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.