Slané muffiny z černé rýže

Neotřelé pohoštění, svačina jednotlivě pro každého, ale i dobrá výživná večeře – tohle všechno splňují slané muffiny od Marty Bodnárové.

Dnes budeme potřebovat čtvrt kila černé celozrnné rýže, která se dá sehnat nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i v běžném supermarketu a rozhodně stojí za vyzkoušení – kvůli své chuti, ale i zajímavé barvě.

250 g černé celozrnné rýže

1 velká cibule

4 lžíce oleje

2 lžičky soli

150 g kukuřice (konzervované nebo mražené)

3 vejce

hrst nasekaných bylinek

„Já jsem propagátorka hodně vlákniny v jídle, protože ta nám chybí. A tady u té černé rýže vláknina je, protože je to natural. Když se použije jakákoli jiná rýže, tak je to také dobré, ale tohle je zajímavé, protože je to černé,“ směje se Marta Bodnárová.

Pak už je to snadné, jednu velkou cibuli, tři vajíčka, dvě lžičky sol, pět deka kukuřice a bylinky.

A tady už je postup: „Rýži si přes noc namočíme, ráno propláchneme, dáme do mixéru a s hrnkem vody rozmixujeme. Potom nakrájenou cibulku osmahneme na oleji a přidáme ji do rýže. Tam vmícháme sůl a kukuřici, tu hlavně kvůli barvě, aby to bylo veselejší. Nakonec tři vajíčka a nasekané bylinky. Nebojte se použít i neotřelé druhy bylinek, skoro všechno zelené, co nám roste v zahradě, je jedlé,“ radí kuchařka.

Pečeme ve formě na muffiny asi půl hodiny na 170 stupňů. Když muffiny ozdobíme čerstvými bylinkami, budou vypadat ještě veseleji!

Související

  • Dýňové muffiny

    Podzim je tradičně období, kdy se nejvíce zpracovávají čerstvé dýně. Dýní je mnoho druhů a každá má trochu jinou chuť.

  • Letní ovocné muffiny

    Jistě víte, že muffiny jsou pochoutky, které lze udělat tisíc krát jinak. Aktuálně můžeme využít čerstvého dostupného ovoce, ale i koupených banánů.