Letní ovocné muffiny

Jistě víte, že muffiny jsou pochoutky, které lze udělat tisíc krát jinak. Aktuálně můžeme využít čerstvého dostupného ovoce, ale i koupených banánů. A muffiny je možné upéct i pro strávníky – celiaky. O bezlepkových moukách toho bylo řečeno poměrně dost.

Na dvanáct muffinů potřebujeme pět vajec, která si ale rozdělíme, budeme totiž míchat sníh z bílků. „Našleháme bílky s cukrem, na jeden bílek jednu lžíci cukru. Do tuhého sněhu našleháme ještě žloutky a přidáme pět lžic kakaa a dvě lžíce mouky,“ říká Martina Sejkorová, cvičitelka ze žďárského rodinného centra Srdíčko.

„Zamícháme metličkou a vmícháme nějaké čerstvé ovoce. Ideální jsou banány, třešně,“ dodává cvičitelka Martina. Do muffinů můžeme dát maliny, borůvku, jahody.

Vzniklé těsto dáme do obvyklých formiček – papírových, silikonových nebo kovových. Pečeme na 180° asi dvacet minut.