Dýňové muffiny

Podzim je tradičně období, kdy se nejvíce zpracovávají čerstvé dýně. Dýní je mnoho druhů a každá má trochu jinou chuť.

Pokud si vyberete nějakou, která se dá upravit na sladko, můžete si z ní upéct třeba dýňové muffiny. Recept nám dá Veronika Došková, majitelka jihlavského kuchařského centra Gurmandia.

280 g hladké mouky

1 lžíci prášku do pečiva

1 lžičku perníkového koření

trochu mletého zázvoru

sůl

150 g třtinového cukru

2 vejce

200 ml mléka

85 g rozpuštěného másla

400 g vařené dýně

Na polevu:

1 konzerva karamelového salka

125 g másla

lžička soli

V jedné míse smícháme suché přísady, v jiné tekuté. „Potom to všechno smícháme dohromady, a naplníme formu na muffiny. Necháme péct na 200 stupňů přibližně dvacet minut. Dýňové muffiny s trošku perníkovou příchutí chutnají ještě lépe, pokud si na ně vyrobíte velice jednoduchou polevu, která jejich chuť podtrhne. „Taková vychytávečka na závěr – nahoru slaný karamel. Všechny přísady rozmícháme v rendlíčku, až se spojí, a muffiny tím karamelem ozdobíme. Dá se to posypat nasekanými oříšky,“ usmívá se Veronika Došková. 

Slaný karamel, dobrota, která je poslední dobou velice populární. A není se čemu divit, je velmi snadný na přípravu a určitě stojí za vyzkoušení.