Sladkokyselé zelí s uzeným

Zelí je potravina, kterou si můžeme dát po celý rok v různých podobách – čerstvé, zapečené, naložené, kvašené, sterilované, a tak bychom mohli pokračovat. Zelí jako přílohu po moravském způsobu znám už od dětství, ale protože na úpravu existuje mnohem více návodů, než ten, co dělávala moje babička, nebude špatné vyzkoušet tip od jiného kuchaře.

Vilém Rössler má za sebou spoustu let vaření pro děti na táborech, školách v přírodě a pro dospělé na školeních. Jeho úprava zelí rozhodně zní zajímavě – začneme cibulkou na sádle:

Ingredience
  • 1 malá hlávka zelí
  • 1 cibule
  • 150 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny
  • sůl
  • kmín
  • špetka cukru
  • sádlo
  • 1 syrová brambora

„Zelí klasicky základ, cibulku pěkně dohněda. Potom nakrájet, a to je specialita, buď domácí uzený bůček, nebo anglickou slaninu. Nechat lehce orestovat, přidat zelí, sůl, kmín a nechat dodělat. Zelí se pak zahustí tím, že do něj nastrouhá syrová brambora, a ta to zahustí. Nechat přejít varem a to je všechno.“

Takovéto zelí obsahuje všechny chutě – své vlastní vitamíny a sladkokyselou chuť, je také slané, chutná po kmínu a opražené cibulce. Ale pozor, nechybí ani chuť masa díky slanině nebo uzenému a nakonec je v něm i brambora. Já bych si takové zelí dala k bramborovým knedlíkům samotné, ale neuděláme chybu, když si je právě takto dáme k výpečkům, k vepřové pečeni nebo ke klasickému chodu, kterému říkáme vepřo knedlo zelo.

autor: dak

Související