Sladkokyselé zelí s uzeným
Zelí je potravina, kterou si můžeme dát po celý rok v různých podobách – čerstvé, zapečené, naložené, kvašené, sterilované, a tak bychom mohli pokračovat. Zelí jako přílohu po moravském způsobu znám už od dětství, ale protože na úpravu existuje mnohem více návodů, než ten, co dělávala moje babička, nebude špatné vyzkoušet tip od jiného kuchaře.
Vilém Rössler má za sebou spoustu let vaření pro děti na táborech, školách v přírodě a pro dospělé na školeních. Jeho úprava zelí rozhodně zní zajímavě – začneme cibulkou na sádle:
- 1 malá hlávka zelí
- 1 cibule
- 150 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny
- sůl
- kmín
- špetka cukru
- sádlo
- 1 syrová brambora
„Zelí klasicky základ, cibulku pěkně dohněda. Potom nakrájet, a to je specialita, buď domácí uzený bůček, nebo anglickou slaninu. Nechat lehce orestovat, přidat zelí, sůl, kmín a nechat dodělat. Zelí se pak zahustí tím, že do něj nastrouhá syrová brambora, a ta to zahustí. Nechat přejít varem a to je všechno.“
Takovéto zelí obsahuje všechny chutě – své vlastní vitamíny a sladkokyselou chuť, je také slané, chutná po kmínu a opražené cibulce. Ale pozor, nechybí ani chuť masa díky slanině nebo uzenému a nakonec je v něm i brambora. Já bych si takové zelí dala k bramborovým knedlíkům samotné, ale neuděláme chybu, když si je právě takto dáme k výpečkům, k vepřové pečeni nebo ke klasickému chodu, kterému říkáme vepřo knedlo zelo.
Související
-
Postní jídla - kucmoch a paprikové zelí
Popeleční středa je první den čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi, a pro naše předky a pro křesťany to býval den přísného půstu.
-
Salát z červeného zelí
Zelenina, zelenina, zelenina, připomínají odborníci na zdravé stravování. Ale když nám se do ní někdy nechce, ono je skoro všechno ostatní mnohem chutnější než zelenina.
-
Polévka z červeného zelí s brusinkami
Zelňačku s klobásou známe dobře, ale zkusili jste někdy uvařit polévku z červené hlávky zelí? Prý se dělávala v dřívějších dobách, a to v židovské kuchyni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.