Sladká omeleta s ovocem

Omeleta je slaná, palačinka sladká – tak to mám v hlavě uložené odjakživa, a vždycky když vidím, že to jde i naopak, na chvíli se zarazím. Ale opravdu to jde a většinou to bývají ohromné dobroty.

Omeletu děláme doma ze spousty vajec a občas se strouhaným sýrem, cibulkou, kořením a dalšími ingrediencemi. Představte si ale vajíčkovou omeletu s báječně sladkým ovocem a zakysanou smetanou – vlastně je to také velmi jednoduché.

Ingredience
  • 3 vejce
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce oleje
  • Na ozdobení:
  • zakysaná smetana
  • džem
  • ovoce na ozdobení
  • moučkový cukr

Vezmeme si 3 vajíčka, jen jednu lžíci polohrubé mouky, lžíci vanilkového cukru, lžíci oleje a tři lžíce zakysané smetany – tohle všechno důkladně prošleháme a máme základ sladké omelety. Množství si vynásobíme podle počtu strávníků, protože toto je na jednu vydatnou omeletu.

Kápneme olej na pánev, necháme rozpálit a vlijeme těsto. Opečeme, opatrně otočíme, aby byla omeleta pěkně zlatavá z obou stran, a stáhneme na talíř.

K dochucení využijeme zbytek kelímku zakysané smetany. Vmícháme do ní oblíbený džem, já mám domácí nejčastěji jahodový nebo meruňkový, ale hodí se jakýkoliv. Můžeme i lehce dosladit, ale džem sám o sobě by měl stačit. Namažeme na omeletu, přidáme čerstvé ovoce nebo kompot, záleží na domácích zásobách a přehneme. Pocukrujeme a můžeme podávat.

autor: dak

Související

  • Bylinková omeleta

    Nadšení z jarní čerstvě zelené barvy v kuchyni u mě nepolevuje, a tak stále hledám jídla, kam by se dala hodit hrst, nebo i více hrstí zelených bylinek. 

  • Toustová omeleta

    Každý, kdo má doma potomka nebo vnuka ve vývinu, v takové té fázi, kdy rostou nejrychleji a také toho nejvíce snědí, určitě dobře zná to zoufalství kuchařů.

  • Omeleta se zeleninou

    Někdy je dobré uvařit si vlastní domácí jídlo, které nám chutná a současně je velmi rychle hotové. Omeleta mezi ně rozhodně patří. Přidat do ní můžeme od slaniny př...