Škvarky na pivu a na víně

Vrcholí masopust a od popeleční středy začne doba postní. Mezi masopustní dobroty patří i zabijačka.

A zabijačka, to jsou jitrnice, jelítka, bůček, žebra, maso, ovar, polévka, ale také lahodné křehké škvarky. Nejlepší škvarky jsou samozřejmě čerstvé, a tak není nad to vyškvařit si doma vlastní.

Nakrájet tučné kousky vepřového na kostičky a hodit je na pánev, na to přece nic není a výsledek má vždycky úspěch. Proto jsem pátrala po způsobech, jak by se daly škvarky ještě vylepšit, a objevila jsem, že pomoci může alkohol. Škvarky se totiž dají udělat na víně i na pivu.

500 g - 1 kg špeku

500 ml světlého piva

nebo

1 kg špeku

300 ml bílého vína

S pivem je to jednoduché – na půl kila masa vezmeme celé pivo a do pánve nebo do kastrolu je vylijeme celé. Na teplé plotýnce se vyrojí bubliny, ale teprve až se začne pivo pořádně pěnit, vsypeme do něj špekové kostičky. Nejprve se vyvaří pivo, potom škvarky pustí sádlo, a když zezlátnou, jsou hotové, stačí osolit a křupat.

Na víně

U škvarků, které děláme na víně, stačí na kilo masa jen asi tři deci vína. Kousky budoucích škvarků podlijeme vínem a přikryjeme pokličkou asi na čtvrt hodiny. Promícháme, a když potom pokličku sundáme a škvaříme na mírném plameni, mícháme o něco častěji.

Když se víno vyvaří, škvarky se pak dodělají ve vlastním sádle. Jakmile zezlátnou, můžeme je vylovit, osolit a podávat.

autor: dak

Související