Škvarková pomazánka
Škvarky jsou jedním z nejlepších výsledků po každé zabijačce. Pokud se vám je podaří nesníst je najednou a nějaké vám zbydou, určitě je zkuste využít do pomazánky.
Jediná trošičku pracnější věc je vzít mlýnek na maso a škvarky pomlít, ale zbytek už se zvládne v míse a je to poměrně rychle hotové.
- 250 g škvarků
- 1 menší cibule
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 4 lžíce sádla
- 2 natvrdo vařená vejce
- 1 sterilovaná okurka
Jak chutná nejlepší škvarková pomazánka, mi poradil žďárský řeznický mistr Pavel Čuda – po té jeho se u nás doma vždycky jen zapráší. A přitom není potřeba ani tolik ingrediencí.
"Po vyškvaření ty škvarky jenom umelete. Nemusí to být úplně najemno, ale ani nahrubo, prostě tak akorát. Pak to dáte do nějaké misky, namícháte si to nějakým ručním šlehačem – přidáte tam trochu vepřového sádla, aby to bylo mastnější, přidáte tam sůl, hořčici obyčejnou plnotučnou a můžete to dochutit speciální směsí na škvarkovou pomazánku. Když je to domácí výroba, tak se tam přidává najemno nakrájený kyselý okurky a najemno nakrájená vařená vajíčka. Ale to je na okamžitou spotřebu, to můžete jíst, jeden den, druhý den, ale pak už se v tom ty okurky můžou zkazit."
Ano, i kyselé okurky mohou zkysnout a s nimi i celá pomazánka, takže buď ji rychle sníst, nebo okurky a vajíčka vynechat. Obě varianty jsou vynikající – na snídani, svačinu nebo večeři.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.