Škvarková pomazánka s rakytníkovým gelem a jeřabinami
Pavel Maurer ke Grand restaurant festivalu vymyslí každý rok nějaké téma a kuchaři se mají snažit, aby nabízená jídla splnila zadání. Jan Vaněk z restaurace Panorama ve Velkém Meziříčí chystal festivalové degustační menu už loni, a tak věděl, že ho čeká další úkol. Letos bylo tématem baroko na talíři.
„Čerpal jsem hodně z dávných dob, bral jsem z našich lesů nebo dostupných surovin. Takže jsme to pojali spíš jako jít do lesa. A jeřabina je vlastně typická i pro Vysočinu,“ vysvětluje Jan Vaněk.
Na pomazánku potřebujeme:
200g škvarků
2 vejce natvrdo
3 nakládané okurky
kousek cibule
1 lžičku hořčice
sůl, pepř
plátky chleba
rakytníkový gel
jeřabinový džem
Nejprve se pusťme do škvarkové pomazánky. Škvarky pomeleme a přidáme pár přísad, které z ní udělají velkou dobrotu: „Ještě do toho přijde vařený vejce a kyselá okurka,“ dodává kuchař. Do pomazánky patří ještě sůl, pepř, lžička hořčice a jarní nebo obyčejná cibulka najemno nakrájená. Vychladíme, necháme uležet a podáváme s rakytníkovým gelem a jeřabinovou zavařeninou.
„To byl vlastně rakytníkový gel a jeřabiny vařený. Suroviny, které si doma upravíme s cukrem nebo s želatinou se to ještě dá zpracovat,“ dodává Jan Vaněk.
No a já už jenom připomenu dobrý toustový chléb, na talířku pěkně nazdobit a máte luxusní předkrm.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka