Škvarkové placky z kynutého těsta

Kynuté těsto je základ velké spousty dobrot, buchet, knedlíků, placek, chleba a tak dále. Z kynutého těsta na chleba, pokud už ovládáme základ a s těstem si víme rady, si můžeme vyrobit domácí škvarkové placky.

Proslulá domácí pekařka Zdenka Palátová z Třebíče nám dá několik velmi užitečných rad: „Pokud byste si dělali placky doma, tak je to samozřejmě potřeba rozehřát troubu, oroštovat ji, jak se říká, na plné pecky. Některé ty trouby mají třeba až 270 stupňů, tak na tolik ji rozehřát. Placky já dělám z chlebového těsta, které má tak 30 % žita a přidám do toho právě škvarky nakrájené na kostičky, ne úplně na malé kostičky. To těsto se pak rozplácne do placek na pečicí papír.

Ingredience
  • 30 % žitné chlebové mouky
  • 70 % pšeničné mouky
  • škvarky (nešetříme!)
  • droždí
  • mléko
  • sůl
  • vejce + vejce na potření

Namašluji to trošku potom vajíčkem, nechá se to vykynout, a potom se to peče právě v té horké zahřáté troubě. Placky se při pečení neotáčí. Jde o to troubu nahřát na začátku, a potom se teplota stáhne třeba tak na těch 230 stupňů. Placky se pečou, jak se říká, do zlatova. To je takový ten stav, kdy je to už upečeno, ale ještě to není připálené. Tak správně akorát, to je prostě „nebe v hubě“.“

Nejprve – zaděláme na kynuté těsto chlebové se třetinou žitné a zbytkem pšeničné mouky. Připravíme si škvarky, které necháme klidně na velké kousky, čím větší, tím je potom placka chutnější, a nezapomeneme na rozšlehané vajíčko a hlavně na pořádně oroštovanou troubu.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat