Sirup z jarních kopřiv
Osobně raději sbírám jiné bylinky, protože puchýřky od kopřiv opravdu pálí. Jak ale začnou první kopřivy na jaře vystrkovat listy, už si říkám, jak by se daly využít.
Kopřiva totiž obsahuje spoustu vitamínů – béčka, vitamín K, ale i céčko! Z minerálních látek bychom v kopřivách našli draslík, hořčík a železo, takže dohromady je k posílení imunity a zrychlení metabolismu je to bylinka jako stvořená.
- asi 130 vršků kopřiv
- 4 l vody
- 4 bio citróny
- 3kg cukru
- 6 lžic kyseliny citrónové
Sirup z kopřiv máme hotový za den. Nasbíráme vršky kopřiv 4 – 6 horních lístků, ale hodně nejmíň stovku, a pokud možno na místě daleko od silnice. Doma vezmeme velký hrnec, ve kterém svaříme čtyři litry vody se čtyřmi citróny nakrájenými na kolečka i s kůrou, takže nejlépe biocitróny bez postřiku.
Povaříme, necháme vychladnout a do vody naložíme kopřivy. Necháme louhovat 24 hodin v temnu a pak přecedíme přes plátno do další velké nádoby. Do výluhu budeme totiž přidávat 6 lžic kyseliny citrónové – pro zakonzervování sirupu, a 3 kila cukru. Rozmícháme, dokud se všechno nerozpustí do posledního krystalku a přelijeme do nachystaných sterilovaných lahví s dobře uzavíratelným víčkem. Kdyby se vám z kopřivového sirupu vyloženě nechtělo dělat šťávu, dá se přidat do jogurtu, do kaše, na přelití moučníku nebo zmrzliny – vydrží totiž určitě až do léta.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.