Šípkový likér

Sytě červená barva zralých šípků zlákala už naše předky, aby zjistili, jak šípky chutnají a s čím mohou pomoci – a tak známe dobře šípkový čaj, který je plný chuti, vůně a vitamínu C. Šípky se přidávají i do čajových směsí a vyrábí se z nich třeba sirup.

Na soutěži o nejlepší likér, kterou pořádali v Březníku na Třebíčsku, se ale objevil i soutěžní šípkový likér, se kterým slavil úspěch Josef Pemčák. Vyrábí se prý velmi jednoduše, i když v jeho případě spíše od oka. „To já nevážím,“ směje se.

Ingredience
  • 2 l calvadosu
  • 800 g šípků
  • 350 g cukru
  • nové koření
  • (případně kousek skořice, 3 hřebíčky, pomerančová nebo citronová kůra)

„Do té flašky třílitrové, tak tam je těch šípků asi tak třetina. A čím okořenit? Nové koření, trocha cukru a zaliju to calvadosem. Jedině calvados, to samozřejmě,“ dodává další důležitou ingredienci pan Pemčák.

Jak tedy při výrobě šípkového likéru postupujeme? Nasbírané šípky očistíme a propereme, vysypeme necelý kilogram do třílitrové lahve a zalijeme dvěma litry calvadosu. Necháme dva týdny na teplém místě, kdy tekutina uvnitř získá zlatavou barvu ze šípků.

Likér potom scedíme do nádoby, kam přidáme svařený cukerný roztok s kořením, čili 35 deka cukru svaříme s vodou a novým kořením, jak radí Josef Pemčák, ale chceme-li výraznější, takovou zimní vůni, přidáme i skořici a hřebíček a trochu citrusové kůry. Dobře promícháme s vylouhovanými šípky a nalijeme do čistých lahví.

autor: dak

Související

  • Šípková omáčka

    Je to jasné. Zelí k vepřovému nebo dejme tomu k divočákovi umím. Dokonce na několik způsobů. Zato šípkovou omáčku jsem skutečně ještě nezkusila. Takže když mi kucha...

  • Šípkový čaj

    Šípky jsou v našich krajích velice oblíbené, nebojím se říct už po celá staletí. Čaj má skutečně velmi dlouhou tradici.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.