Sametové linguine po italsku

V létě vařím těstoviny opravdu hodně často, a aby rodina neměla námitky, střídám tvary, omáčky i příchutě. 

Když jsem potkala šikovnou kuchařku, šestadvacetiletou Caterinu z Milána, úplně náhodou jsem se od ní dozvěděla, jak těstoviny ještě vylepšit. Oproti našemu – uvařit v osolené vodě s trochou oleje, aby se neslepily, pak slít a hotovo - Caterina říká, že je potřeba během vaření těstovin odebrat těsně před koncem vaření trochu vody, asi tak hrneček nebo naběračku, a s tou se pak pracuje dál. 

„Dobré je uvařené těstoviny vložit do větší pánve, potom zapálit sporák, přilít odebranou vodu a v té je dovařit. To znamená, že těstoviny slijeme trošičku dříve, než jsou úplně hotové, protože v pánvi se pak s odebranou vodou dovaří. Potom je prohodíte a tím se uvolní lepek a vy máte pěknou lepivou omáčku. Jinak ne.“

Caterina doporučuje například omáčku z tuňáka, caparů, česneku a citronu, a ty nejlepší těstoviny pro tento způsob vaření, jsou ploché špagety, kterým se říká linguine.  „Pro mě jsou nejlepší linguine, jednak proto, že je dělávala moje babička, když jsem k ní chodila na oběd, takže je mám spojené se vzpomínkami. Omáčka ale na nich taky lépe drží, protože jsou placaté, díky jejich tvaru.“ 

Je to jednoduché - před slitím těstovin odebrat vodu, v té je pak dovařit a prohazovat na pánvi. Pak prý budou úplně sametové.

autor: dak

Související

  • Cuketový tatarák

    Tak nám pomalu začíná období co já s těmi cuketami budu dělat, aneb nechcete cuketu? Jistě to znáte, ale naštěstí receptů na cukety je hodně. 

  • Letní ovocný pohár

    Dali byste si chladivý slaďoučký pohár se spoustou čerstvého ovoce? To se snad v těchto dnech ani nedá odmítnout! 

  • Panenka v pancettě s grilovanou zeleninou

    Pokud chcete ten nejlepší kousek vepřového masa, pak je to docela určitě panenka – úzký libový váleček, který se ale nevysuší a zůstává šťavnatý a chutný v jakékoli úpravě.