Sametové linguine po italsku
V létě vařím těstoviny opravdu hodně často, a aby rodina neměla námitky, střídám tvary, omáčky i příchutě.
Když jsem potkala šikovnou kuchařku, šestadvacetiletou Caterinu z Milána, úplně náhodou jsem se od ní dozvěděla, jak těstoviny ještě vylepšit. Oproti našemu – uvařit v osolené vodě s trochou oleje, aby se neslepily, pak slít a hotovo - Caterina říká, že je potřeba během vaření těstovin odebrat těsně před koncem vaření trochu vody, asi tak hrneček nebo naběračku, a s tou se pak pracuje dál.
„Dobré je uvařené těstoviny vložit do větší pánve, potom zapálit sporák, přilít odebranou vodu a v té je dovařit. To znamená, že těstoviny slijeme trošičku dříve, než jsou úplně hotové, protože v pánvi se pak s odebranou vodou dovaří. Potom je prohodíte a tím se uvolní lepek a vy máte pěknou lepivou omáčku. Jinak ne.“
Caterina doporučuje například omáčku z tuňáka, caparů, česneku a citronu, a ty nejlepší těstoviny pro tento způsob vaření, jsou ploché špagety, kterým se říká linguine. „Pro mě jsou nejlepší linguine, jednak proto, že je dělávala moje babička, když jsem k ní chodila na oběd, takže je mám spojené se vzpomínkami. Omáčka ale na nich taky lépe drží, protože jsou placaté, díky jejich tvaru.“
Je to jednoduché - před slitím těstovin odebrat vodu, v té je pak dovařit a prohazovat na pánvi. Pak prý budou úplně sametové.
Související
-
Cuketový tatarák
Tak nám pomalu začíná období co já s těmi cuketami budu dělat, aneb nechcete cuketu? Jistě to znáte, ale naštěstí receptů na cukety je hodně.
-
Letní ovocný pohár
Dali byste si chladivý slaďoučký pohár se spoustou čerstvého ovoce? To se snad v těchto dnech ani nedá odmítnout!
-
Panenka v pancettě s grilovanou zeleninou
Pokud chcete ten nejlepší kousek vepřového masa, pak je to docela určitě panenka – úzký libový váleček, který se ale nevysuší a zůstává šťavnatý a chutný v jakékoli úpravě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?