Salát z růžičkové kapusty

Jako jeden z mála členů naší rodiny mám ráda růžičkovou kapustu. Doslova bych se po ní utloukla, ale když vařím pro všechny, musím si nechat zajít chuť.

Občas se mi podaří propašovat pár kousků do zeleninové polévky, ale jinak jsem odsouzená tuto dobrotu vařit, když nikdo není doma. Přitom kapustičky dovedou obohatit jakékoli jídlo, a jak jsem nedávno zjistila, je z nich i výborný salát.

Hlavní ovšem je zkombinovat je se slaninou.

500 g růžičkové kapusty

100 g strouhanky namleté nahrubo

6 plátků slaniny

olivový olej

1 stroužek česneku

lžíce citrónové kůry

sůl, pepř

trocha cukru

hrst čerstvé petržele

V pánvi rozehřejeme oleje a na něm opečeme dozlatova strouhanku – čím hruběji bude namletá, tím křupavější pak bude v salátu. Pak přidáme prolisovaný stroužek česneku, nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, sůl a pepř. Všechno důkladně promícháme a vyndáme z pánve.

Teď opečeme slaninu nakrájenou na malé kousky, bude nám stačit asi šest plátků. Mezitím si v osolené vodě povaříme růžičkovou kapustu. Je dobré každou předem překrojit na půlky.

Slijeme vodu, dáme je do misky a smícháme se strouhankou a slaninou. Posypeme listy petržele a přidáme zálivku. Na tu potřebujeme olivový olej, šťávu z citrónu a trochu cukru – prošleháme, přelijeme salát a pustíme se do něj.

autor: dak

Související

  • Těstoviny s panenkou a hříbky

    Prý jsme ve zpracovávání hub v kuchyni jedineční na celém světě. S trochou hrdosti na tento náš národní um se pokaždé pouštím do úpravy vlastnoručně nasbíraných hříbků.

  • Zelené listy v těstíčku

    Skoro všechno, co kolem nás roste, je jedlé a mnohdy i velmi dobré – to tvrdí autorka kuchařek na téma Jedlé květy Jana Vlková.