Zelené listy v těstíčku

Skoro všechno, co kolem nás roste, je jedlé a mnohdy i velmi dobré – to tvrdí autorka kuchařek na téma Jedlé květy Jana Vlková.

Když si její přesvědčení smícháme s naším, že všechno, co je smažené, je dobré, můžeme se pustit do obalování zelených listů v tempuře, v těstíčku.

Nejdříve musíme vyrazit na louku, nejlépe trochu dál od silnice, aby posbírané listy byly čisté – a sbíráme cokoli, co známe jako bylinku, nebo co chceme ochutnat.

zelené listy – kopřiva, meduňka, bršlice…

tempura - těstíčko:

vejce

hladká mouka

sůl

Jana Vlková nás může inspirovat a přidá i tip na těstíčko: „Je to tradiční těstíčko, a pokud to má někdo tak rád, jako já, tak to střídá – s pivem, bez piva, je to na principu smažení kosmatice. Ty listy, co jsme v něm ochutnali, to byla kopřiva, vrcholové výhonky merlíku bílého a křenové listy, ty byly trochu tuhé. Kopřiva z posekaného příkopu, která obrazila znovu, takže ty listy byly jako na jaře. Některé rostliny, čím víc je sečete, tak mají listy potom jemnější,“ vypráví pojídačka květin.

Tak si to vezmeme od začátku – nasbírat ke smažení můžeme třeba listy kopřivy, meduňky, jitrocele, bršlice, merlíku nebo třeba pampelišky. Opláchnuté a osušené květy si připravíme na talíř a mezitím si v misce rozšleháme vajíčko s hladkou moukou a špetkou soli – klasické těstíčko, jako bychom smažili květy černého bezu neboli kosmatice.

Kdo chce, může ozvláštnit pivem, špetkou chilli nebo čerstvě namletého pepře. Rozpálíme si olej v pánvi nebo fritovacím hrnci a listy obalené v těstíčku zprudka osmažíme.

Abychom nejedli tuto netypickou dobrotu příliš mastnou, je dobré nechat po smažení vsáknout přebytečný tuk do papírového ubrousku. Zelené listy v tempuře chutnají velmi dobře se svěžím dipem z bílého jogurtu.

autor: dak

Související