Kávová krupicová kaše

Jsou jídla, ze kterých člověk nevyroste, ani když jsou spojovaná s dětstvím. Takové krupicové kaši se na mnoha místech přezdívá Pohádka mládí a chutnat nám může, i když už je mládí dávno pryč.

Ingredience
  • mléko
  • máslo
  • jemná krupička
  • cukr
  • strouhaná čokoláda nebo kakaový prášek
  • 1 šálek espressa na osobu

Zapálený student cukrařiny David Mottl z Obchodní akademie a hotelové školy v Havlíčkově Brodě na tamní kuchařské soutěži svůj dezert vylepšil o krupicovou kaši s kávou: „Když je nějaký dezert, tak je s kávou úžasný, a já jsem to vylepšil, že si člověk nemusí k tomu dát kávu, protože má rovnou tu kaši s kávou. Krupicovou kaši klasickou mám speciální v tom, že ji dělám v espumě, akorát, že všechno smíchám dohromady v rendlíku, zasypu to krupicí, přidám prášek, který umožňuje stříkat tu kaši z espumy. Toto celé rozmixuju a naplním do espumy.“

Z espumy se pak kaše efektně stříká na talíř. Pokud jste na tom podobně jako já, že se musíte ptát, co to vlastně je espuma, tak vám pravděpodobně moc nepomůže ani odpověď, že je to něco jako láhev na sifon. A tak jsem chtěla vědět, jestli si tuhle specialitu můžeme uvařit i bez této láhve.

„Dá se to udělat i doma úplně jednoduše. Vezme se mléko, do toho se rovnou přidá espreso, nejlépe čerstvé, a dá se tam máslo, cukr a čokoláda. Přivede se to k varu a potom se tam začne sypat ta krupice, ale vaří se to do řídké konzistence. Nakonec to člověk může tyčovým mixérem rozmixovat, aby tam nebyly vidět ty kousky krupice, ale je to potom pěna,“ doporučuje David Mottl.

Rozmixovat pro jemnou kaši můžeme, ale nemusíme. I klasická kaše s kousky krupice obohacená o kávu je skvělá.

autor: dak