Salát z červeného zelí

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Profimedia

Salát z červeného zelí

Saláty často přikládáme k hlavnímu chodu, aby nám nechyběla zelenina. Mohou ale posloužit jako samotný hlavní chod, když si je připravíme kvalitně tak, aby zasytily.

Salát z červeného zelí bude pro toto roční období ideální, zásoby drží a vitamíny v něm také.

Budeme hodně krouhat a krájet, ale to už k zelenině patří. Nejprve jednu malou hlávku čerstvého červeného zelí nakrouháme, najemno nastrouháme dvě mrkve a na kostičky nakrájíme červenou cibuli. V míse všechno promícháme a necháme chvíli odležet se zálivkou. Tu si připravíme z oblíbené směsi chutí – sladké, slané i kyselé, takže promícháme olivový olej s jablečným octem, přidáme med, sůl a trochu sójové omáčky.

Ingredience
  • 1 malá hlávka červeného zelí
  • 2 mrkve
  • 1 červená cibule
  • 80 g rýžových nudlí
  • 200 g kuřecího masa (případně tofu)
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g kešu ořechů
  • sůl
  • Zálivka:
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička sójové omáčky
  • ½ lžičky soli
  • čerstvý strouhaný zázvor

A nakonec, aby měl salát říz, přistrouháme čerstvý zázvor. Množství je na vás, jak kdo snese sílu zázvoru! Prošleháme, zalijeme zeleninu a jdeme na přípravu teplých surovin. Na kousky nakrájíme kuřecí maso, osolíme a osmažíme na trošce olivového oleje. Vegetariánům dobře poslouží i tofu.

Na suché pánvi opražíme oříšky a slunečnicová semínka. Jestli jste ještě nevyzkoušeli rýžové nebo také skleněné nudle, teď je ta správná chvíle – uvaříme vodu, vypneme sporák a nudle vhodíme do horké vody na minutu až dvě. Scedíme a můžeme podávat – maso a oříšky se semínky promícháme se salátem, přidáme nudle a oběd je hotový.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat