Salát z červeného zelí
Saláty často přikládáme k hlavnímu chodu, aby nám nechyběla zelenina. Mohou ale posloužit jako samotný hlavní chod, když si je připravíme kvalitně tak, aby zasytily.
Salát z červeného zelí bude pro toto roční období ideální, zásoby drží a vitamíny v něm také.
Budeme hodně krouhat a krájet, ale to už k zelenině patří. Nejprve jednu malou hlávku čerstvého červeného zelí nakrouháme, najemno nastrouháme dvě mrkve a na kostičky nakrájíme červenou cibuli. V míse všechno promícháme a necháme chvíli odležet se zálivkou. Tu si připravíme z oblíbené směsi chutí – sladké, slané i kyselé, takže promícháme olivový olej s jablečným octem, přidáme med, sůl a trochu sójové omáčky.
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 2 mrkve
- 1 červená cibule
- 80 g rýžových nudlí
- 200 g kuřecího masa (případně tofu)
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g kešu ořechů
- sůl
- Zálivka:
- 50 ml olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce medu
- 1 lžička sójové omáčky
- ½ lžičky soli
- čerstvý strouhaný zázvor
A nakonec, aby měl salát říz, přistrouháme čerstvý zázvor. Množství je na vás, jak kdo snese sílu zázvoru! Prošleháme, zalijeme zeleninu a jdeme na přípravu teplých surovin. Na kousky nakrájíme kuřecí maso, osolíme a osmažíme na trošce olivového oleje. Vegetariánům dobře poslouží i tofu.
Na suché pánvi opražíme oříšky a slunečnicová semínka. Jestli jste ještě nevyzkoušeli rýžové nebo také skleněné nudle, teď je ta správná chvíle – uvaříme vodu, vypneme sporák a nudle vhodíme do horké vody na minutu až dvě. Scedíme a můžeme podávat – maso a oříšky se semínky promícháme se salátem, přidáme nudle a oběd je hotový.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.