Salát z červeného zelí
Saláty často přikládáme k hlavnímu chodu, aby nám nechyběla zelenina. Mohou ale posloužit jako samotný hlavní chod, když si je připravíme kvalitně tak, aby zasytily.
Salát z červeného zelí bude pro toto roční období ideální, zásoby drží a vitamíny v něm také.
Budeme hodně krouhat a krájet, ale to už k zelenině patří. Nejprve jednu malou hlávku čerstvého červeného zelí nakrouháme, najemno nastrouháme dvě mrkve a na kostičky nakrájíme červenou cibuli. V míse všechno promícháme a necháme chvíli odležet se zálivkou. Tu si připravíme z oblíbené směsi chutí – sladké, slané i kyselé, takže promícháme olivový olej s jablečným octem, přidáme med, sůl a trochu sójové omáčky.
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 2 mrkve
- 1 červená cibule
- 80 g rýžových nudlí
- 200 g kuřecího masa (případně tofu)
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g kešu ořechů
- sůl
- Zálivka:
- 50 ml olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce medu
- 1 lžička sójové omáčky
- ½ lžičky soli
- čerstvý strouhaný zázvor
A nakonec, aby měl salát říz, přistrouháme čerstvý zázvor. Množství je na vás, jak kdo snese sílu zázvoru! Prošleháme, zalijeme zeleninu a jdeme na přípravu teplých surovin. Na kousky nakrájíme kuřecí maso, osolíme a osmažíme na trošce olivového oleje. Vegetariánům dobře poslouží i tofu.
Na suché pánvi opražíme oříšky a slunečnicová semínka. Jestli jste ještě nevyzkoušeli rýžové nebo také skleněné nudle, teď je ta správná chvíle – uvaříme vodu, vypneme sporák a nudle vhodíme do horké vody na minutu až dvě. Scedíme a můžeme podávat – maso a oříšky se semínky promícháme se salátem, přidáme nudle a oběd je hotový.
Související
-
Bratislavské rohlíčky
Plněné rohlíčky bývají opravdu vynikající, často jsme se o tom přesvědčili redakci, když nám kolegyně Monika Chmilová přinesla něco dobrého, upečeného od své maminky.
-
Dvoubarevné placičky
Jsou jídla, která se u nás doma na talíři neohřejí ani pět minut a zmizí. Patří k nim květákové placičky, nesmírně jednoduchý oběd, který je zároveň i zdravý.
-
Polévka z pečených rajčat
Hustá polévka, která nahradí celé plnohodnotné jídlo, zvláště když si k ní dáte pořádný kus pečiva.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.