Bratislavské rohlíčky

Domácí plněné rohlíčky bývají opravdu vynikající, často jsme se o tom přesvědčili i my v redakci, když nám kolegyně Monika Chmilová přinesla něco dobrého, upečeného od své maminky, jako například bratislavské rohlíčky.

„Polohrubou mouku prosejeme do mísy, společně se solí. Droždí klasicky rozdrobíme do hrnku, promícháme s troškou cukru a zalijeme vlažným mlékem, necháme vykynout. Máslo utřeme se zbývajícím krystalovým cukrem a žloutky, přidáme lehce osolenou polohrubou mouku, hotový kvásek a vymícháme vláčné těsto, které necháme kynout a mezi tím si připravíme náplň."

Ingredience
  • Na těsto:
  • 300 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 45 g krystalového cukru
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 20 g kvasnic
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce na závěrečné potření
  • moučkový cukr na posypání
  • Na náplň:
  • 150 g vlašských ořechů
  • 150 g drcených piškotů
  • 200 ml mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • ½ lžičky skořice

V hrnci smícháme umleté ořechy, přidáme tam piškotové drobečky, mléko, skořici a špetku soli a všechno to povaříme. Když těsto vykyne, tak ho rozválíme na plát. Z tohoto množství vyjde asi 14 čtverců, každý rozpůlíme, aby vznikl dvojnásobný počet trojúhelníčků. Ty pak potřeme ořechovou náplní a stočíme vždy z delší strany ke špičce.“

„Rohlíčky pak zahneme, poklademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, pečeme asi půl hodiny na 180 stupňů, po vychladnutí je můžeme ještě pocukrovat.“

autor: dak

Související

  • Dvoubarevné placičky

    Jsou jídla, která se u nás doma na talíři neohřejí ani pět minut a zmizí. Patří k nim květákové placičky, nesmírně jednoduchý oběd, který je zároveň i zdravý.

  • Polévka z pečených rajčat

    Hustá polévka, která nahradí celé plnohodnotné jídlo, zvláště když si k ní dáte pořádný kus pečiva.

  • Grilovaná polenta

    Dnes připravíme přílohu, na kterou při běžném vaření hned tak nepomyslíme. Je to kukuřičná polenta, která je jak velmi dobrá, ale také dost variabilní.