Rychlý kiš

Dnes si dáme pochoutku, která je původem z Francie, ale věřte tomu, že všechny potřebné ingredience najdeme i v našich spížích a ledničkách.

Na těsto potřebujeme klasicky mouku a máslo, na náplň zase sýr, vajíčka, cibulky, špenát a smetanu. Jak snadný je francouzský koláč zvaný kiš, ví student Michal Denk, který jej často peče pro celou rodinu: „Vezmeme si hladkou mouku, po půl čajové lžičky soli a cukru, 200 gramů studeného másla, které si můžeme nakrájet na menší kousky, a to budeme postupně smíchávat.“

Těsto hněteme prsty a postupně do něj přidáváme po lžičkách vodu, aby mělo ideální konzistenci.

„Až nebude těsto ani lepkavé ani úplně suché, dáme je na půl hodiny odstavit do ledničky. Na náplň si připravíme čerstvý smetanový sýr, něco jako lučina nebo palouček, půl kelímku smetany na vaření, tři vajíčka, ale můžeme i více, balíček baby špenátu, nastrouháme si cihličku eidamu a přidáme jarní cibulku nebo normální cibuli, to záleží na vás. Koření může být sůl, pepř, italské bylinky, provensálské bylinky. To všechno smícháme do jedné mísy a poté vylijeme do formy, kde už máme připravené těsto. Koláč se rovnou peče asi čtyřicet minut. Tohle je verze, která neurazí, tu sní vegetariáni a vlastně všichni,“ dodává Michal.

Kiš se špenátovo sýrovou náplní se dá upéct rovnou - těsto společně s náplní, není nutné předpékat. Kdy je hotový, vyzkoušíme raději špejlí, protože máme různé formy i různé trouby, tak ať není koláč ani spálený, ani syrový.

autor: dak

Související

  • Rajčatový quiche

    Quiche (kiš) je francouzská klasika – u nás se mu pro lepší srozumitelnost říká Lotrinský koláč, nebo třeba slaný koláč, a má nespočet variací.

  • Quiche s lososem a medvědím česnekem

    Když chcete udělat drobnou dobrotu pro hodně lidí, je dobrý nápad vzít recept na jedno velké jídlo, a nadělat spoustu malých porcí.

  • Lotrinský koláč Quiche

    Hledat typické francouzské jídlo je velmi složité, země je to veliká a kulturně rozličná. Díky Evě Petrů Mikulíkové z Francouzského klubu v Jihlavě máme recept na l...