Hummus z cukety
Máte na zahrádce tolik cuket, že už nevíte co s nimi? Určitě jste je použili do těsta na sladký koláč, zapekli jste je, dali jste si cuketové bramboráky nebo placičky?
Pokud máte i po tom všem velké zásoby cuket, zkuste z nich udělat hummus! Klasický orientální hummus se dělá z cizrny a sezamové pasty, důležitou složkou je v něm česnek sůl a olivový olej.
My můžeme cizrnu nahradit pečenou cuketou podle receptu od studenta a milovníka zdravých dobrot Libora Havlíka.
1 velká cuketa
olivový olej
sůl, pepř
koření – např. indická garam masala
citrónová šťáva
drcené lístky máty
„Humus je teď poměrně trendy, je v kurzu a navíc teď každý máme spoustu cuket, že nevíme, co s nimi, takže jsme cuketu upekli. Normálně nakrájenou na plátky s olivovým olejem a kořením. To jsem upekl a pak rozmíchal s mátou a citrónovou šťávou. Dochucené je to to solí, pepřem kořením a česnekem a tak vznikne hummus! Někdo si do toho namáčí zeleninu, tortilky nebo jiné chipsy,“ doporučuje způsob využití Libor Havlík.
Upečenou cuketu s indickou kořenící směsí garam masala smícháme se šťávou z půlky citrónu a nadrcenými lístky čerstvé máty, přidáme česnek, sůl a pepř.
Hummus se dá namazat jako pomazánky na bílou bagetku nebo dovnitř do kapsy z pita chleba a doplnit zeleninovým salátem. Svačina nebo lehká večeře je na světě a ani to nedá tolik práce.
Související
-
Dýňová marmeláda jako pomerančová
Dýně je fantastická rostlina o velmi mnoha druzích a s desítkami možností využití v kuchyni. Od polévky přes pečení až po marmeládu.
-
Zelené listy v těstíčku
Skoro všechno, co kolem nás roste, je jedlé a mnohdy i velmi dobré – to tvrdí autorka kuchařek na téma Jedlé květy Jana Vlková.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.