Rychlovka z kuřete
Z kuřecích prsíček se nejraději u nás doma dělají řízečky nebo stripsy. Pokud už jsou ale už i děti uřízkované, je potřeba najít jiné využití a navíc tak, aby jídlo chutnalo úplně všem. Inspiraci jsem získala z podobného jídla, které také děláme velmi často, zapečené krkovice ve smetaně.
Na kuře jsem ale použila zakysanou smetanu. Jak na to? Nejprve si rozpálíme troubu – aspoň na dvě stě stupňů. Mezitím si nakrájíme na kousky zeleninu, u nás to byla cibule, mrkev, ale může to být i pórek, cuketa nebo papriky. Osmahneme lehce na másle a přemístíme do pekáčku.
- 300 g kuřecího masa
- 8 brambor
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 cibule/pórek
- 2 mrkve/červená paprika
- 2 - 3 stroužky česneku
- sůl
- koření
- strouhaný sýr
Pánev necháme na sporáku a budeme pokračovat - totéž uděláme s kuřecím masem – kostičky v pánvi osmahneme ze všech stran, maso osolíme a okořeníme. Chutné je grilovací koření, ale můžete zkusit i bylinky, nebo mletou papriku. Maso také přidáme do pekáčku a na pánev přijde další přísada – oloupané a na plátky nakrájené brambory.
V pánvi je výpek z masa a koření, tak počkáme, až se v něm bramborové plátky ze všech stran obalí a také je přidáme k masu a zelenině. Stěrkou vytřeme obsah pánve, ten skvělý kořeněný výpek do pekáčku.
V misce si rozmícháme kelímek zakysané smetany a prolisujeme do ní stroužek nebo více kousků česneku a přidáme i sůl a koření. Promícháme v zapékací formě, posypeme strouhaným sýrem a necháme dvacet až třicet minut zapéct. Jestli se kdy něco rozplývá v ústech, pak je to tento oběd, a každý si chodí přidat, tak raději nešetřete.
Související
-
Kuře nadivoko
Protože se kuře dá jíst stokrát, a možná i víckrát jinak, dáme si dnes další tip na oběd či večeři z kuřecího. Pokud máte zdroj domácích kuřat, tím lépe!
-
Kuře a chřest na grilu
Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano.
-
Kuře s čočkou a jogurtovou omáčkou
Zatímco v týdnu se většina rodiny obstará přes oběd v práci nebo ve škole, o víkendu se vařit musí, a nejlépe něco, co chutná všem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.