Rychlá brokolicová omáčka

Jsem milovníkem rychlých receptů jen z několika ingrediencí, které ale po krátkém vaření chutnají nezapomenutelně. A přesně taková je brokolicová omáčka, která se hodí k těstovinám, ale můžeme ji přidat k pečenému masu s brambory nebo rýží.

Omáčka ze zeleniny se hodí ke všemu a navíc je zdravá, takže ji ocení i vyznavači zdravého vaření, třeba k zeleninovým nebo luštěninovým placičkám.

Ingredience
  • 1 brokolice (500 g)
  • 100 g kešu ořechů
  • stroužek česneku
  • hrst čerstvé bazalky (2 lžíce sušené)
  • 2 lžičky octa
  • sůl, pepř

Vezmeme hlávku brokolice a deset deka nepražených nesolených kešu ořechů a společně uvaříme ve vodě, kterou lehce osolíme. Když změknou, což trvá jen pár minut, vyndáme děrovaným sítem ven, přendáme do vyššího hrnce a přilijeme trochu vody, ve které se vařily.

Připravíme si hrst čerstvé bazalky – už se dá koupit, ale pokud nemáme, stačí i lžíce až dvě bazalky sušené. Prolisujeme stroužek česneku, sůl a pepř a dochutíme dvěma lžičkami octa. Lepší je vzít ocet jablečný, vinný nebo ume ocet.

Je hotovo, teď už jen rozmixujeme tyčovým mixérem, a pokud je omáčka moc hustá, můžeme znovu naředit vodou z vařené brokolice. Nakonec ještě provaříme a můžeme podávat.

autor: dak

Související