Brokolicový krém s parmezánem
Jednoduchá brokolicová polévka z jen několika základních ingrediencí se dá lehce vylepšit o nádech Itálie. Budeme potřebovat jen brokolici, pár brambor, sůl a pepř, smetanu, cibuli, olivový olej a parmezán.
Nejprve si připravíme zeleninu, oloupeme a nakrájíme brambory a brokolici rozebereme na růžičky, stonky odkrájíme a nasekáme na menší kousky. Vhodíme do vody, přidáme sůl a povaříme do změknutí.
- 500 g brokolice
- 2-3 brambory
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 menší cibule
- olivový olej
- sůl, pepř
Do polévky potom nastrouháme asi pět deka parmezánu, prohřejeme, a nakonec přidáme jedno balení smetany ke šlehání. Rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém a dochutíme případně ještě solí a čerstvě namletým pepřem.
Takto bychom polévku mohli už podávat, ale my si ji ještě dozdobíme – na olivovém oleji osmahneme cibulku mírně do hněda. Když potom polévku rozlijeme do talířů, do každého přidáme lžíci osmažené cibulky a ještě můžeme zakápnout olivovým olejem. My jsme přidali i pažitku, ale to už je opravdu jen na ozdobu a cibulka bohatě stačí.
Související
-
Zapečená brokolice na zelený čtvrtek
Zelený čtvrtek je den, kdy si každý rok dávám pozor, aby a stole bylo něco zeleného. Upřímně řečeno, asi by stačil i okurkový salát, ale většinou to u nás bývá špenát.
-
Zapečená brokolice na španělský způsob
Brokolice je jistě velmi atraktivní zelenina. Dobře chutná, dobře vypadá a dá se s ní experimentovat. Zkusme ji zapéct s bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka