Brokolicový krém s parmezánem
Jednoduchá brokolicová polévka z jen několika základních ingrediencí se dá lehce vylepšit o nádech Itálie. Budeme potřebovat jen brokolici, pár brambor, sůl a pepř, smetanu, cibuli, olivový olej a parmezán.
Nejprve si připravíme zeleninu, oloupeme a nakrájíme brambory a brokolici rozebereme na růžičky, stonky odkrájíme a nasekáme na menší kousky. Vhodíme do vody, přidáme sůl a povaříme do změknutí.
- 500 g brokolice
- 2-3 brambory
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 menší cibule
- olivový olej
- sůl, pepř
Do polévky potom nastrouháme asi pět deka parmezánu, prohřejeme, a nakonec přidáme jedno balení smetany ke šlehání. Rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém a dochutíme případně ještě solí a čerstvě namletým pepřem.
Takto bychom polévku mohli už podávat, ale my si ji ještě dozdobíme – na olivovém oleji osmahneme cibulku mírně do hněda. Když potom polévku rozlijeme do talířů, do každého přidáme lžíci osmažené cibulky a ještě můžeme zakápnout olivovým olejem. My jsme přidali i pažitku, ale to už je opravdu jen na ozdobu a cibulka bohatě stačí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.