Penne s brokolicí

V některých dětských filmech si poslední dobou dospělí tvůrci dělají legraci z brokolice a z toho, jak dětem nechutná. Proč, to se mě neptejte, u nás doma je brokolice oblíbená tak, že když z ní vyrobím jakékoliv jídlo, ozve se nadšený pokřik. Stejné to bylo u těstovin penne s brokolicí, které jsou jednoduché, rychlé a dobré.

250 g těstovin penne
150 g brokolice
2 stroužky česneku
1 lžíce másla
1 lžíce citronové šťávy
strouhaný parmezán

Nejprve dáme vařit hodně vody – na těstoviny i na brokolici. Obojí potřebujeme měkké s tím, že brokolice změkne opravdu rychle a nemusí se úplně rozpadat. Zatím ji tedy vyndáme z vody a na pánvi si nachystáme rozpuštěné máslo, ve kterém opražíme na plátky nakrájený česnek. Vsypeme hotové těstoviny a přidáme na růžičky rozebranou brokolici. Dochutíme podle potřeby solí, pepřem, kapkou citronové šťávy i postrouhané kúry a promícháme.

Přidáme i nastrouhaný parmezán a trochu si jej schováme i na posypání na talíři. Kdo by měl pocit, že potřebuje omáčku o něco hutnější, může podlít smetanou. Další varianta je přidat jednu pálivou papričku. Kdo má doma strávníky, kteří se neobejdou bez masa, může před těstovinami v pánvi orestovat i kousky kuřecího masa, ale faktem je, že i základní recept na penne s brokolicí bez dalších ingrediencí je vynikající.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.