Rychlá bezová šťáva

Bezová šťáva je jednou z nejoblíbenějších v mnoha domácnostech. Protože mi ale žádný rok nevyjde v pravý čas si šťávu vyrobit, skončíme u kupovaných nebo darovaných lahví.

Letos jsem ale zjistila, že na výrobu bezové rychlošťávy opravdu není potřeba téměř žádný čas ani zkušenosti ani žádné zvláštní ingredience. A navíc se šťáva dá vyrábět opakovaně, pokaždé čerstvá jen s minimem práce. Za recept děkuji Ivě Georgievové.

Ingredience
  • 0,7 l lahev
  • bezové květy
  • 1 citrón nebo limetka
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • horká voda

„Použijeme lahev od okurek klasická velikost 0,7 litru. Asi do půlky dáme květy bezu, na ně naskládáme oloupaný a nakrájený citrón nebo limetku a zasypeme 4 vrchovatými lžícemi tmavého třtinového cukru. Necháme to vylouhovat a pak to popíjíme během celého dne s tím, že to ředíme vlažnou vodou. Nádherně to po kuchyni voní. Jsou to šťávy na jeden den, které velice dobře působí na močový systém a na ledviny. Navíc je to nápoj velice lahodný a chutná i dětem.“ 

Pozor, i když je horko, neředíme výluh studenou vodou, tento typ bezové šťávy je dobrý a zdravý, když je voda vlažná. Tak hurá na bezové květy a dejme si z nich rychlou jednodenní šťávu.

autor: dak

Související

  • Med na grilu

    Milovníci sladkého dobře znají ten pocit zabořit lžičku do hustého průhledného medu a labužnici ji pak strčit rovnou do úst.

  • Těstovinový salát

    Pro teplejší dny stačí k obědu jen něco lehkého, a co může být lehčího než salát. Abychom se ale aspoň trošku najedli, uděláme si ho s těstovinami, které nás zasytí.

  • Jáhlové muffiny s rebarborou

    Uvaříme si jáhly s malou lžičkou soli. Je potřeba je vždycky v teplé vodě proprat, aby tam nezůstala ta jejich hořká pachuť.