Rychlá bábovka se vším dobrým
Když jsem byla malá a babička upekla dvoubarevnou bábovku, vyjídala jsem z ní nejraději ty tmavé čokoládové části.
Později jsem zjistila, že každý peče bábovku jinou, někdo s oříšky, jiný jen světlou s citrónovou chutí, další strouhá tyčinku margot, nebo přidává kandované ovoce či rozinky. Možností je skutečně nekonečná řada. Zatím poslední bábovku, kterou jsem ochutnala, pekla maminka tří dětí Ludmila Kukalová. Bábovka mě zaujala tím, že v ní byly samé dobré věci – kakaová část, kousky čokolády a vlašské ořechy.
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- hotové čokoládové kousky
- nasekané vlašské ořechy
„Do rychlé bábovky patří dva hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, hrnek mléka, půl hrnku oleje, dvě vejce, jeden vanilkový cukr, prášek do pečiva. To je to základní těsto, a ještě do toho dáváme čokoládové kousky a vlašské ořechy, to se do toho všechno zamíchá. Nalije se zhruba tři čtvrtiny těsta do vymazané a vysypané formy a do zbytku těsta se zamíchá práškové kakao, aby to těsto bylo hezky promíchané hnědé a nalije se to do formy. Těsto se peče 50 minut na 180 stupňů v předehřáté troubě.“ Z této bábovky rozhodně není nutné vyjídat kakaový prostředek – jemný a lahodný je každý její řez úplně celý.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.