Bramborový koláč s cibulí
Když přemýšlím, co uvařit, většinou mi stačí vědět, že máme doma dost brambor. Z brambor se dají vyrobit neuvěřitelné dobroty a o spoustě z nich už jsme tady mluvili.
Dnes vám dám tip na koláč z brambor, kde hraje prim cibule.
750 g brambor
3 vejce
100 g polohrubé mouky
100 g nastrouhaného čedaru
sůl, pepř
2-3 červené cibule
oregano
máslo
Aby na bramborách pěkně vynikla, sežeňte si červenou kuchyňskou cibuli, budou vám stačit dva až tři kousky. Chuť dobrotě dodá tučný výrazný sýr – třeba cheddar a koření, doporučený je pepř a oregano.
Tři čtvrtě kila brambor nejprve oloupeme a nastrouháme nahrubo. Necháme z nich vypotit vodu a vysušíme je papírovou utěrkou. V míse je smícháme se třemi vajíčky, zahustíme deseti deky polohrubé mouky a přidáme nastrouhaný sýr.
Teď přijde na řadu sůl a pepř a bylinka. Důkladně promícháme a toto těsto vložíme do kulaté formy na koláč, kterou jsme předtím vymazali máslem. Nahoru pak efektně naskládáme kolečka z červené cibule, můžou být i silnější, klidně centimetrová, aby na nich zůstala a vynikla jejich barva.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů přibližně tři čtvrtě hodiny. Podáváme s čerstvým oreganem a na talíř přidáme zakysanou smetanu.
Související
-
Piškotové bábovičky
Nadýchaná bábovka se dá upéct v tolika verzích, že by nám na ně v tomto pořadu možná nestačil ani celý rok. A každé by byla vynikající.
-
Mrkvové přehýbance
Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den.
-
Šťavnatá vepřová pečeně
Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.