Ruské vejce

Téměř ve všech lahůdkářstvích bývalo ruské vejce k dostání před rokem 1989 a mnohde je najdeme i dnes.

Toto občerstvení vzniklo prý jako „z nouze ctnost“ v Praze na Václavském náměstí v bufetu Koruna. Když se jednou potřebovali zbavit posledních pár zbylých potravin, aby se nevyhodily, přišel zaměstnanec automatu s nápadem poskládat je k sobě způsobem, který nikdo nezkusil. Ruské vejce se ujalo, a sehnat se dá i dnes.

Ingredience
  • 200 g vlašského salátu
  • 2 vejce
  • 80 g šunky
  • 80 g cikánské pečeně
  • 80 g gothaje
  • plátky sýra
  • 2 kyselé okurky
  • sterilovaný hrášek
  • 30 g sterilovaných kapií
  •  
  • Majonézový přeliv:
  • majonéza
  • tatarská omáčky
  • lák z okurek

Třebíčský muzikant, malíř a příležitostný kuchař Pavel Hlaváč má ovšem nejraději, když si je může udělat doma sám. Potřebujeme dobrý vlašský salát, uzeniny, okurky, hrášek, vejce, kapie a speciální polevu. "Vlašák ten přijde na dno, pak tam dávám cikánku, šunku a gothaj - stáčím z toho ty kornouty.  Teď do toho dám obvykle dvě půlky vajíček natvrdo a poleju to tou majonéza plus tatarka plus voda z okurek smíchané tak, aby to bylo jako poleva. Kolem dám okurku, když mám sýr, tak i sýr, a sterilovaný hrášek. A co prostě musí být, tak přes to vajíčko proužek té kapie. To je originál ruský vejce," říká muzikant a malíř.

Lahůdka by se po dokončení měla nechat vychladit v ledničce a podávat až potom pěkně vychlazená. Svačina, večeře, ale i rychlý studený oběd – k tomu všemu nám retro lahůdka určitě dobře poslouží.

autor: dak

Související