Rukolové pesto
Tak mi nedávno doma zbyla vanička rukoly, která rychle chřadla, a bylo nutno vymyslet, co s ní, ať neplýtváme čerstvými vitamíny.
Nejlepší úpravou, která se z ní dala udělat, bylo rukolové pesto! Známe základní pesto, které se dělá z bazalky, samozřejmě se může použít i čerstvý špenát, výtečně chutná i pesto z bršlice kozí nohy nebo z rajčat, pokud ho chceme červené a ne zelené.
- 1 vanička rukoly
- 40 g dýňových semínek
- 100 - 150 ml olivového oleje
- sůl, pepř
- strouhaný parmazán
Pesto je nejsnazší omáčka k těstovinám, protože se jen rozmixuje a pak s těstovinami promíchá.
Nutné je ale vědět, jaké potřebujeme suroviny a kolik. Z vaničky rukoly nejprve dáme jednu část, asi tak hrst lístků stranou. Zbytek propláchneme a natrháme. Hodíme do úzké nádoby a přidáme asi 40 gramů pražených dýňových semínek, stroužek česneku, hrst petrželky. Přilijeme olivový olej, stačí deci, deci a půl a nesmí chybět strouhaný parmazán ani sůl a pepř. To všechno rozmixujeme tyčovým mixérem a máme hotovo!
Takto připravené pesto vydrží pár dnů v lednici, pokud ho nespotřebujeme rovnou. Rukolové pesto se hodí nejen k těstovinám, ale i k bramborovým nokům, což je také oblíbené italské rychlé jídlo.
Související
-
Špekové knedlíky
Přebývající staré rohlíky nemusíme dát je na strouhanku nebo do žemlovky. Objevila jsem bezvadný recept na knedlíky, kde se kombinují se slaninou.
-
Sýrové kuličky s pažitkou
Konečně mám zase v květináči čerstvé bylinky – jednak raší ty loňska, které se po zimě probudily, trvalky jako je oregano, tymián nebo šalvěj.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, moderátor


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.