Špekové knedlíky
Přebývající staré rohlíky nemusíme dát je na strouhanku nebo do žemlovky. Objevila jsem bezvadný recept na knedlíky, kde se kombinují se slaninou.
Dáme si špekáče neboli špekové knedlíky. Už podle názvu je jasné, že kdo chce hubnout, vyleká se už jen toho názvu, ale ve skutečnosti není třeba se bát. Když nepoužijeme špek, ale libovou slaninu, a vydatně si ke knedlíkům naložíme kysané zelí, dostane se nám do těla minimum tuku, a maximum vitamínů.
- 10 starých rohlíků
- 3 vejce
- 350 g slaniny
- 120 g polohrubé mouky
- 1 hrst mladých kopřiv (nebo petrželka)
- 350 ml mléka
- čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
- slunečnicový olej
- sůl
Nejprve si nakrájíme na kostičky deset rohlíků a vedle asi 35 dkg libové slaniny. Hodíme společně do mísy, přilijeme něco přes tři deci mléka, a tři rozšlehaná vajíčka. Promícháme, osolíme, opepříme a lehce zastrouhneme muškátovým oříškem.
Teď zaimprovizujeme podle toho, co zeleného máme doma – může to být hrst čerstvých mladých nasekaných kopřiv, nebo petrželové nati, nebo třeba špenátu. Jako poslední vsypeme 12 dkg polohrubé mouky.
Dáme si vařit vodu do velkého hrnce a do ní vhazujeme kulaté knedlíky. Zkušené kuchařky radí, že se nám budou lépe tvarovat mokrýma rukama a do vody rovnou házet, nenechat ležet na talíři, to by se přilepily. Necháme vařit asi dvacet, pětadvacet minut a teď přijde to nejlepší. Podáváme s kysaným zelím a bohatě zasypané osmaženou cibulkou.
Související
-
Sýrové kuličky s pažitkou
Konečně mám zase v květináči čerstvé bylinky – jednak raší ty loňska, které se po zimě probudily, trvalky jako je oregano, tymián nebo šalvěj.
-
Nytyk s podmáslím
Díky sbírání receptů pro vás, posluchače Českého rozhlasu Vysočina, už jsem objevila pár pokladů – třeba peciválky, šmorn, jabkovec nebo teď naposledy nytyk.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.