Připravte si pravé belgické vafle doma

V Belgii se vafle dají velmi pohodlně koupit na ulici. Ale když si doma uděláte vlastní a můžete si je ze zásob dozdobit, čím chcete, tak to je možná o něco lepší varianta. Potřebujete k tomu ale vaflovač - menší přístroj podobný toustovači, ale s vylisovanými čtverečky, protože tak mají vafle vypadat. Dál do něj potřebujete těsto.

Jak na ně? V míse nejprve smícháme suché přísady, což je 175g hladké mouky, lžíce krystalového cukru, půl lžičky soli a dvě lžičky prášku do pečiva. Potom ušleháme bílky ze tří vajec. K suchým přísadám přidáme sedm lžic oleje (nejlépe slunečnicového), žloutky z těch už rozdělených tří vajec, a deci a půl mléka. Prošleháváme v míse, dokud těsto nebude hladké a teprve potom k němu přidáme sníh z bílků.

Hotové těsto se nabírá naběračkou a lije do vaflovače – ten už vám řekne, kdy budou hotové, ale obvykle to trvá 5 – 7 minut. To nejlepší přijde nakonec. Ozdobíme, čím chceme – čokoládová poleva, šlehačka, čerstvé ovoce – jahody nebo banány, skořicový cukr, kousky ananasu, zkrátka cokoli vás napadne, co máte rádi.

autor: dak