Masové kuličky v omáčce
Po masových kuličkách se u nás pokaždé jen zapráší, obvykle je dělám poměrně rychlou metodou a jíme je s rajskou omáčkou a těstovinami.
- Masové kuličky:
- 450 g vepřového mletého masa
- 450 g hovězího masa
- 2 vejce
- 120 ml smetany ke šlehání
- 2 hrsti strouhanky
- 2 stroužky česneku
- Špetka mletého nového koření
- Sůl, pepř
- Omáčka:
- 750 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička třtinového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička sójové omáčky
- Citrónová kůra
- 1 lžička citrónové šťávy
- Sůl, pepř
Klasický recept, kdy se mleté maso obohatí vajíčkem, strouhankou, majoránkou, cibulkou, česnekem, tak jak to známe, jsem zkusila jinak – do mletého masa ze stejných dílů vepřového a hovězího přimíchám prolisovaný česnek, sůl a pepř a trochu mletého nového koření. V misce prošlehám dvě vajíčka s trochou šlehačky a dvěma hrstmi strouhanky a přidám k masu.
Teď je potřeba směs důkladně propracovat a vlhkýma rukama vytvarovat kuličky, které kladu na pečicí papír na plech. Upečené jsou ve středně vyhřáté troubě asi za 25 minut.
Než budou hotové, připravím si k nim světlou omáčku výrazné chuti. Začíná se jíškou – do rozpuštěného másla se vsype lžíce mouky, až je opražená, vlije se kuřecí vývar. Promíchám a čekám, až omáčka zhoustne, a pak dochutím – jednou smetanou, lžičkou sójové omáčky, citrónovou kůrou i šťávou, solí a pepřem.
Z kuliček bývá na plechu výpek, i ten se může na závěr do omáčky přilít společně s kuličkami, které v ní nechám obalit a pak podávám. Jsou dva způsoby – s přílohou jako hlavní jídlo, nebo samotné s párátkem v každé kuličce jako občerstvení na večírku. Je to strašně dobré v obou případech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.