Masové kuličky v omáčce

Po masových kuličkách se u nás pokaždé jen zapráší, obvykle je dělám poměrně rychlou metodou a jíme je s rajskou omáčkou a těstovinami.

Ingredience
  • Masové kuličky:
  • 450 g vepřového mletého masa
  • 450 g hovězího masa
  • 2 vejce
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 2 hrsti strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • Špetka mletého nového koření
  • Sůl, pepř
  • Omáčka:
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička sójové omáčky
  • Citrónová kůra
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • Sůl, pepř

Klasický recept, kdy se mleté maso obohatí vajíčkem, strouhankou, majoránkou, cibulkou, česnekem, tak jak to známe, jsem zkusila jinak – do mletého masa ze stejných dílů vepřového a hovězího přimíchám prolisovaný česnek, sůl a pepř a trochu mletého nového koření. V misce prošlehám dvě vajíčka s trochou šlehačky a dvěma hrstmi strouhanky a přidám k masu.

Teď je potřeba směs důkladně propracovat a vlhkýma rukama vytvarovat kuličky, které kladu na pečicí papír na plech. Upečené jsou ve středně vyhřáté troubě asi za 25 minut.

Než budou hotové, připravím si k nim světlou omáčku výrazné chuti. Začíná se jíškou – do rozpuštěného másla se vsype lžíce mouky, až je opražená, vlije se kuřecí vývar. Promíchám a čekám, až omáčka zhoustne, a pak dochutím – jednou smetanou, lžičkou sójové omáčky, citrónovou kůrou i šťávou, solí a pepřem.

Z kuliček bývá na plechu výpek, i ten se může na závěr do omáčky přilít společně s kuličkami, které v ní nechám obalit a pak podávám. Jsou dva způsoby – s přílohou jako hlavní jídlo, nebo samotné s párátkem v každé kuličce jako občerstvení na večírku. Je to strašně dobré v obou případech.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.