Placky plněné jelením masem
Placky plněné směsí masa koření a zeleniny bývají oblíbené v Asii. Těsto se naplní, zabalí a ještě osmaží v hluboké vrstvě oleje.
Tento recept se dá přenést i k nám, jak dokazuje autorka Zvěřinové kuchařky Danka Šárková. Zaexperimentovala si s jelením masem a popsala, jak k receptu přišla: „Tak jelikož jsem si splnila svůj životní sen a byla jsem v Mongolsku, a tam úplně všude máte různé placky plněné skopovým masem nebo hovězím masem, ale hlavně tím skopovým."
- Náplň:
- 100 g mletého jeleního masa
- 1 cibule
- koření dle chuti
- česnek
- sůl
- Těsto
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- voda
„Já jsem dala do své Zvěřinové kuchařky recept, kde je to plněné jelením masem. Je to maso, které dáte na cibulku, ochutíte ho a nasekáte na malinké kousíčky, aby to bylo hodně jemné, nebo ho můžete dopředu namlet. Buď to uděláte tak, že maso upečete hodně a pak ho nasekáte, nebo ho namelete a pak uděláte na pánvi, to už je jedno. Placky jsou strašně jednoduché, protože to je jenom mouka a voda, takové to typické nudlové těsto. No a ty placky tím ochuceným masem plníte. Smaží se to, buď to můžete dát do fritovacího hrnce, nebo normálně osmažit na pánvi z obou stran. V Mongolsku jsou tyhle placky opravdu národním jídlem, které se jí úplně všude, takže to doporučuji ochutnat.“
Maso upečené jemně a nasekané nebo syrové a mleté opečeme na pánvi na cibulce a koření, kterému dáváme přednost. Když je hotové, zabalíme do těsta. Na těsto budeme potřebovat půl kila hladké mouky, lehce ji osolíme, a přidáváme po troškách vodu, dokud hnětené těsto nedosáhne tuhé konzistence. Necháme odpočinout v chladu a pak vyválíme na tenký, asi dva milimetry silný plát. Vykrájíme kolečka, naplníme masem, na krajích zpevníme a osmažíme v hluboké vrstvě oleje. Určitě to bude zajímavá kulinářská zkušenost.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.