Placky plněné jelením masem

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační foto | Foto: Mirka Kuntzmannová, Český rozhlas

Placky plněné jelením masem

Placky plněné směsí masa koření a zeleniny bývají oblíbené v Asii. Těsto se naplní, zabalí a ještě osmaží v hluboké vrstvě oleje.

Tento recept se dá přenést i k nám, jak dokazuje autorka Zvěřinové kuchařky Danka Šárková. Zaexperimentovala si s jelením masem a popsala, jak k receptu přišla: „Tak jelikož jsem si splnila svůj životní sen a byla jsem v Mongolsku, a tam úplně všude máte různé placky plněné skopovým masem nebo hovězím masem, ale hlavně tím skopovým."

Ingredience
  • Náplň:
  • 100 g mletého jeleního masa
  • 1 cibule
  • koření dle chuti
  • česnek
  • sůl
  • Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • voda

Já jsem dala do své Zvěřinové kuchařky recept, kde je to plněné jelením masem. Je to maso, které dáte na cibulku, ochutíte ho a nasekáte na malinké kousíčky, aby to bylo hodně jemné, nebo ho můžete dopředu namlet. Buď to uděláte tak, že maso upečete hodně a pak ho nasekáte, nebo ho namelete a pak uděláte na pánvi, to už je jedno. Placky jsou strašně jednoduché, protože to je jenom mouka a voda, takové to typické nudlové těsto. No a ty placky tím ochuceným masem plníte. Smaží se to, buď to můžete dát do fritovacího hrnce, nebo normálně osmažit na pánvi z obou stran. V Mongolsku jsou tyhle placky opravdu národním jídlem, které se jí úplně všude, takže to doporučuji ochutnat.“

Maso upečené jemně a nasekané nebo syrové a mleté opečeme na pánvi na cibulce a koření, kterému dáváme přednost. Když je hotové, zabalíme do těsta. Na těsto budeme potřebovat půl kila hladké mouky, lehce ji osolíme, a přidáváme po troškách vodu, dokud hnětené těsto nedosáhne tuhé konzistence. Necháme odpočinout v chladu a pak vyválíme na tenký, asi dva milimetry silný plát. Vykrájíme kolečka, naplníme masem, na krajích zpevníme a osmažíme v hluboké vrstvě oleje. Určitě to bude zajímavá kulinářská zkušenost.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat