Postní smažené placky z pohanky

Předvelikonoční období se nazývá půst. V křesťanské kultuře má toto období hluboké kořeny, i když dnes jej většina z nás asi nedodržuje.

Přesto by lékaři měli z našeho rozhodnutí žít aspoň chvíli střídměji a ledacos v jídle si odpustit určitě radost.

Zkusme tedy zařadit do jídelníčku nějaké lehčí postní jídlo aspoň občas.

Ingredience
  • 250 g pohanky lámanky
  • 2 vejce
  • 1 menší cibule
  • 1 větší stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • kmín

Naši předkové jídávali v tomto období naklíčený hrách – pučálku, pražmu, tedy naklíčené obilí a velmi často luštěninové kaše. Pokud kaše zbyla, usušily se zbytky na placky a ty se pak přikusovaly k polévkám. Pokud chcete také vyzkoušet nějaké netradiční placky, mám inspiraci – smažené placky z pohanky.

Pořídíme si drcenou pohanku – lámanku a asi čtvrt kila jí uvaříme doměkka. Do vychladlé pohanky přidáme dvě vajíčka, stroužek česneku, trochu jemně nakrájené cibule a promícháme. Těsto na placky dochutíme solí, pepřem a kmínem. Placičky smažíme na rozpáleném oleji, a abychom se neochudili o vitamíny, podáváme s kysaným zelím – zaručeným zdrojem vitamínu C.

autor: dak

Související

  • Jáhlová žemlovka

    Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.

  • Pomazánky z tvarohu

    Samotný tvaroh se zdá jako nevýrazná nezajímavá hmota, která je sice zdravá, ale to je tak všechno.