Postní smažené placky z pohanky
Předvelikonoční období se nazývá půst. V křesťanské kultuře má toto období hluboké kořeny, i když dnes jej většina z nás asi nedodržuje.
Přesto by lékaři měli z našeho rozhodnutí žít aspoň chvíli střídměji a ledacos v jídle si odpustit určitě radost.
Zkusme tedy zařadit do jídelníčku nějaké lehčí postní jídlo aspoň občas.
- 250 g pohanky lámanky
- 2 vejce
- 1 menší cibule
- 1 větší stroužek česneku
- sůl, pepř
- kmín
Naši předkové jídávali v tomto období naklíčený hrách – pučálku, pražmu, tedy naklíčené obilí a velmi často luštěninové kaše. Pokud kaše zbyla, usušily se zbytky na placky a ty se pak přikusovaly k polévkám. Pokud chcete také vyzkoušet nějaké netradiční placky, mám inspiraci – smažené placky z pohanky.
Pořídíme si drcenou pohanku – lámanku a asi čtvrt kila jí uvaříme doměkka. Do vychladlé pohanky přidáme dvě vajíčka, stroužek česneku, trochu jemně nakrájené cibule a promícháme. Těsto na placky dochutíme solí, pepřem a kmínem. Placičky smažíme na rozpáleném oleji, a abychom se neochudili o vitamíny, podáváme s kysaným zelím – zaručeným zdrojem vitamínu C.
Související
-
Jáhlová žemlovka
Žemlovku nedělám, protože ji u nás doma nikdo nechce, ovšem staročeský jahelník se švestkami, to je jiná, tuhle dobrotu neodmítne nikdo.
-
Pomazánky z tvarohu
Samotný tvaroh se zdá jako nevýrazná nezajímavá hmota, která je sice zdravá, ale to je tak všechno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka