Pomazánka z dýně a sádla
Když se spojí dvě typické podzimní ingredience – dýně a husí sádlo, vznikne tak úžasná dobrota, že si možná na příští přípravu základní množství rovnou zdvojnásobíme.
Ale začněme zlehka a popořádku - budeme potřebovat jednu menší dýni Hokkaidó, kterou zbavíme semínek, zbytek by měl vážit kolem čtvrt kila. Nakrájíme na kostičky cibuli a dýni na větší kostky. Společně orestujeme na pánvičce na troše olivového oleje. Mělo by trvat asi patnáct minut, než dýně pěkně změkne.
- 250 g dýně Hokkaidó (bez semínek)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 80 g husího sádla
- 5 snítek tymiánu
- sůl, pepř
Pak vezmeme přibližně deset deka husího sádla – ideálně čerstvě vypečeného třeba z husy, kterou jsme měli o víkendu, a vmícháme k dýni. Přidáme lístky tymiánu, které obereme z asi pěti větších snítek. Ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem, promícháme a rozšťoucháme.
Z této směsi vznikne vynikající pomazánka, jen ji ještě musíme nechat přes noc odležet v chladu v ledničce. Když si ji namázneme na čerstvý chleba, dozdobíme tymiánem nebo pažitkou, máme dokonalou svačinu.
Související
-
Jablečný koláč s ořechy
Sdílení dobrot a receptů mezi sousedy je skvělý nápad, zvlášť když se zapojí spousta rodin a neváhají se o své rodinné poklady podělit.
-
Cuketová čalamáda
Letos uzrálo hodně cuket, takže možná ještě pořád máte velké zásoby ohromných tykví, a už nevíte co s nimi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.