Pomazánka z dýně a sádla

Když se spojí dvě typické podzimní ingredience – dýně a husí sádlo, vznikne tak úžasná dobrota, že si možná na příští přípravu základní množství rovnou zdvojnásobíme.

Ale začněme zlehka a popořádku - budeme potřebovat jednu menší dýni Hokkaidó, kterou zbavíme semínek, zbytek by měl vážit kolem čtvrt kila. Nakrájíme na kostičky cibuli a dýni na větší kostky. Společně orestujeme na pánvičce na troše olivového oleje. Mělo by trvat asi patnáct minut, než dýně pěkně změkne.

Ingredience
  • 250 g dýně Hokkaidó (bez semínek)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 80 g husího sádla
  • 5 snítek tymiánu
  • sůl, pepř

Pak vezmeme přibližně deset deka husího sádla – ideálně čerstvě vypečeného třeba z husy, kterou jsme měli o víkendu, a vmícháme k dýni. Přidáme lístky tymiánu, které obereme z asi pěti větších snítek. Ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem, promícháme a rozšťoucháme.

Z této směsi vznikne vynikající pomazánka, jen ji ještě musíme nechat přes noc odležet v chladu v ledničce. Když si ji namázneme na čerstvý chleba, dozdobíme tymiánem nebo pažitkou, máme dokonalou svačinu.

autor: dak

Související

  • Jablečný koláč s ořechy

    Sdílení dobrot a receptů mezi sousedy je skvělý nápad, zvlášť když se zapojí spousta rodin a neváhají se o své rodinné poklady podělit.

  • Cuketová čalamáda

    Letos uzrálo hodně cuket, takže možná ještě pořád máte velké zásoby ohromných tykví, a už nevíte co s nimi.