Pomazánka z dýně a sádla
Když se spojí dvě typické podzimní ingredience – dýně a husí sádlo, vznikne tak úžasná dobrota, že si možná na příští přípravu základní množství rovnou zdvojnásobíme.
Ale začněme zlehka a popořádku - budeme potřebovat jednu menší dýni Hokkaidó, kterou zbavíme semínek, zbytek by měl vážit kolem čtvrt kila. Nakrájíme na kostičky cibuli a dýni na větší kostky. Společně orestujeme na pánvičce na troše olivového oleje. Mělo by trvat asi patnáct minut, než dýně pěkně změkne.
- 250 g dýně Hokkaidó (bez semínek)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 80 g husího sádla
- 5 snítek tymiánu
- sůl, pepř
Pak vezmeme přibližně deset deka husího sádla – ideálně čerstvě vypečeného třeba z husy, kterou jsme měli o víkendu, a vmícháme k dýni. Přidáme lístky tymiánu, které obereme z asi pěti větších snítek. Ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem, promícháme a rozšťoucháme.
Z této směsi vznikne vynikající pomazánka, jen ji ještě musíme nechat přes noc odležet v chladu v ledničce. Když si ji namázneme na čerstvý chleba, dozdobíme tymiánem nebo pažitkou, máme dokonalou svačinu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka