Cuketová čalamáda

Letos uzrálo hodně cuket, takže možná ještě pořád máte velké zásoby ohromných tykví, a už nevíte co s nimi.

Pokud jste ještě nezkoušeli cuketovou čalamádu, je to možná dobrý tip. Spotřebuje se na ni nejméně kilo cuket s další zeleninou a dá se podávat rovnou čerstvě uvařená, nebo sterilovat do skleniček na zimu.

Ingredience
  • 1 kg cukety
  • 300 g cibule
  • 1 chilli paprička nebo mleté chilli – množství dle chuti
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 300 ml jablečného (vinného) octa
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl, pepř

Vratislav Pešek z restaurace Kolnička v Lukách nad Jihlavou radí, jak na tuto dobrotu, která výtečně doplňuje grilovaná masa nebo steaky: „Když nevíte, co s cuketami, tak tohle je dobrý tip!“ směje se.

„Cuketa se nakrájí, nasolí na kostičky nebo si ji nakrouháte, protože pak se to bude mixovat, tak je to na vás. Nakrájí se cibule, může být i na větší kousky, protože se to pak bude mixovat. Ta cuketa pustí trošku vodu, pak se tam dá chilli – to je také na vás, když to chcete pikantnější, tak můžete dát celou papričku, když to chcete míň pikantní, dáte míň. Přidáme hořčici, sůl, ocet a cukr. Ten ocet a cukr, to dáváme v poměru kilo na litr octa, nejlépe jablečného nebo vinného. No a pak se to vaří a vaří, dokud to není rozvařené, a nakonec se čalamáda rozmixuje, ale nemusí být úplně najemno, aby bylo cítit, že je z cukety. Kdybyste to chtěli úplně najemno, tak to se potom propasíruje,“ říká kuchař.

V restauraci jde takováto příloha obvykle hodně rychle na odbyt, takže co se navaří, to se sní, ale v domácích podmínkách se hodí myslet na zimu a navařit si tuhle pikantní dobrotu do zásoby.

autor: dak

Související

  • Cuketové placky

    Když necháme cukety na záhonku dlouho, vyrostou někdy do obřích rozměrů. Pak je ze všech stran slyšet, jestli někdo nechce cuketu, protože jich je enormní množství.

  • Marinovaná vepřová žebírka

    Když v masně seženete kvalitní vepřové kosti se spoustou masa na obírání, nejlépe budou chutnat ve skvělé doma umíchané marinádě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.