Cuketová čalamáda
Letos uzrálo hodně cuket, takže možná ještě pořád máte velké zásoby ohromných tykví, a už nevíte co s nimi.
Pokud jste ještě nezkoušeli cuketovou čalamádu, je to možná dobrý tip. Spotřebuje se na ni nejméně kilo cuket s další zeleninou a dá se podávat rovnou čerstvě uvařená, nebo sterilovat do skleniček na zimu.
- 1 kg cukety
- 300 g cibule
- 1 chilli paprička nebo mleté chilli – množství dle chuti
- 1 lžíce sladké papriky
- 300 ml jablečného (vinného) octa
- 300 g krupicového cukru
- 1 lžíce hořčice
- sůl, pepř
Vratislav Pešek z restaurace Kolnička v Lukách nad Jihlavou radí, jak na tuto dobrotu, která výtečně doplňuje grilovaná masa nebo steaky: „Když nevíte, co s cuketami, tak tohle je dobrý tip!“ směje se.
„Cuketa se nakrájí, nasolí na kostičky nebo si ji nakrouháte, protože pak se to bude mixovat, tak je to na vás. Nakrájí se cibule, může být i na větší kousky, protože se to pak bude mixovat. Ta cuketa pustí trošku vodu, pak se tam dá chilli – to je také na vás, když to chcete pikantnější, tak můžete dát celou papričku, když to chcete míň pikantní, dáte míň. Přidáme hořčici, sůl, ocet a cukr. Ten ocet a cukr, to dáváme v poměru kilo na litr octa, nejlépe jablečného nebo vinného. No a pak se to vaří a vaří, dokud to není rozvařené, a nakonec se čalamáda rozmixuje, ale nemusí být úplně najemno, aby bylo cítit, že je z cukety. Kdybyste to chtěli úplně najemno, tak to se potom propasíruje,“ říká kuchař.
V restauraci jde takováto příloha obvykle hodně rychle na odbyt, takže co se navaří, to se sní, ale v domácích podmínkách se hodí myslet na zimu a navařit si tuhle pikantní dobrotu do zásoby.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.