Podzimní zeleninová polévka

Na podzim nám začínají dozrávat všechny sezónní druhy zeleniny, které jsou ideální do polévek – mrkev, brambory, zelí, petržel, a tak dále. Stačí si jen vybrat a podle vlastní chuti kombinovat husté vydatné jídlo z jednoho hrnce, které nás zahřeje.

Jestli doma nemáte vegetariána, můžete na dně velkého hrnce nechat společně orestovat na kostičky nakrájenou cibuli se slaninou a až cibule zesklovatí, přidejte další zeleninu – mrkev a petržel na tenká kolečka, celer a brambory na kostičky a nakonec ještě na malé růžičky rozebraný květák nebo několik hlaviček růžičkové kapusty.

Než to všechno zalejete vodou, pěkně to na slanině opečte, zelenina získá úžasnou chuť. Pak zalejte vodou, ochuťte libečkem, bobkovým listem, solí a pepřem. Uvaření zeleniny trvá asi dvacet minut. Asi pět minut před koncem vaření můžete ještě vsypat hrst červené čočky, která polévku zahustí.

autor: dak