Plněné pirohy z Ukrajiny

Člověk nemusí ani nikam moc cestovat, aby ochutnal speciality z jiných zemí. Stačí znát recept a pár tajných tipů, jak připravit něco jiného, než českou klasiku.

Zkusme třeba ukrajinské pirohy. Návod na ně zná paní Aloisie Vrbová ze Žďáru nad Sázavou.

Pirohy se mohou dělat i z kynutého těsta, ale tyto jsou z tuhého těsta, z jakého se dělají domácí nudle. Na čtvrt kila polohrubé mouky patří dvě vajíčka a voda podle potřeby, aby se těsto nelepilo. A pak už můžeme plnit a vařit.

240 g polohrubé mouky

2 vejce

4 lžíce studené vody (podle potřeby)

250 g tvarohu

sůl, pepř

vařené zahuštěné zelí

200 g anglické slaniny

„Do tuhého nudlového těsta, které rozválíme, se půllitrovým hrnkem vykrájí kola, naplní se slaným tvarohem. Tvaroh je osolený a opepřený. Pak se kola přehnou, stisknou a vaří ve vodě. Druhá možnost je naplnit kola zbytky zelí, ale muselo být husté. Stačí jen opepřit, nic dalšího k zelí nedávat a znovu naplnit, přehnout stisknout a chvíli povařit, ne dlouho, jen asi pět až sedm minut.“

Obě varianty pirohů podle paní Vrbové stačí polít rozškvařenou slaninou. „Polívka k tomu a je oběd,“ usmívá se zkušená kuchařka.

Určitě nebude na škodu vyzkoušet obě varianty plněných pirožků společně – jedny se slaným tvarohem a druhé se zelím. K oběma se hodí slanina a oběd plný chutí je hotový.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.