Plněné pirohy z Ukrajiny

Člověk nemusí ani nikam moc cestovat, aby ochutnal speciality z jiných zemí. Stačí znát recept a pár tajných tipů, jak připravit něco jiného, než českou klasiku.

Zkusme třeba ukrajinské pirohy. Návod na ně zná paní Aloisie Vrbová ze Žďáru nad Sázavou.

Pirohy se mohou dělat i z kynutého těsta, ale tyto jsou z tuhého těsta, z jakého se dělají domácí nudle. Na čtvrt kila polohrubé mouky patří dvě vajíčka a voda podle potřeby, aby se těsto nelepilo. A pak už můžeme plnit a vařit.

240 g polohrubé mouky

2 vejce

4 lžíce studené vody (podle potřeby)

250 g tvarohu

sůl, pepř

vařené zahuštěné zelí

200 g anglické slaniny

„Do tuhého nudlového těsta, které rozválíme, se půllitrovým hrnkem vykrájí kola, naplní se slaným tvarohem. Tvaroh je osolený a opepřený. Pak se kola přehnou, stisknou a vaří ve vodě. Druhá možnost je naplnit kola zbytky zelí, ale muselo být husté. Stačí jen opepřit, nic dalšího k zelí nedávat a znovu naplnit, přehnout stisknout a chvíli povařit, ne dlouho, jen asi pět až sedm minut.“

Obě varianty pirohů podle paní Vrbové stačí polít rozškvařenou slaninou. „Polívka k tomu a je oběd,“ usmívá se zkušená kuchařka.

Určitě nebude na škodu vyzkoušet obě varianty plněných pirožků společně – jedny se slaným tvarohem a druhé se zelím. K oběma se hodí slanina a oběd plný chutí je hotový.

autor: dak

Související

  • Pivní smaženky

    Letní oslavy, jídla pod širou oblohou, pikniky – to všechno jsou příležitosti, kdy se nám bude hodit dnešní dobrota, pivní smaženky.

  • Domácí těstoviny

    Balíček těstovin je nesmírně snadné si koupit, a pak doma uvařit, ale vyrobit si vlastní čerstvé těstoviny, to je jiná.