Plněné pirohy z Ukrajiny
Člověk nemusí ani nikam moc cestovat, aby ochutnal speciality z jiných zemí. Stačí znát recept a pár tajných tipů, jak připravit něco jiného, než českou klasiku.
Zkusme třeba ukrajinské pirohy. Návod na ně zná paní Aloisie Vrbová ze Žďáru nad Sázavou.
Pirohy se mohou dělat i z kynutého těsta, ale tyto jsou z tuhého těsta, z jakého se dělají domácí nudle. Na čtvrt kila polohrubé mouky patří dvě vajíčka a voda podle potřeby, aby se těsto nelepilo. A pak už můžeme plnit a vařit.
240 g polohrubé mouky
2 vejce
4 lžíce studené vody (podle potřeby)
250 g tvarohu
sůl, pepř
vařené zahuštěné zelí
200 g anglické slaniny
„Do tuhého nudlového těsta, které rozválíme, se půllitrovým hrnkem vykrájí kola, naplní se slaným tvarohem. Tvaroh je osolený a opepřený. Pak se kola přehnou, stisknou a vaří ve vodě. Druhá možnost je naplnit kola zbytky zelí, ale muselo být husté. Stačí jen opepřit, nic dalšího k zelí nedávat a znovu naplnit, přehnout stisknout a chvíli povařit, ne dlouho, jen asi pět až sedm minut.“
Obě varianty pirohů podle paní Vrbové stačí polít rozškvařenou slaninou. „Polívka k tomu a je oběd,“ usmívá se zkušená kuchařka.
Určitě nebude na škodu vyzkoušet obě varianty plněných pirožků společně – jedny se slaným tvarohem a druhé se zelím. K oběma se hodí slanina a oběd plný chutí je hotový.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.