Piškotové bábovičky
Nadýchaná bábovka se dá upéct v tolika verzích, že by nám na ně v tomto pořadu možná nestačil ani celý rok. A každé by byla vynikající.
Bábovka se dá ale upéct – považte – z piškotového těsta! Pak je ale lepší udělat to jako naše posluchačka Jana ze Studence, která nadělala takových piškotových báboviček desítky. Těsto je podle jejího receptu jednoduché – prostě piškot.
4 vejce
250 g cukru
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
olej od oka
teplá voda podle potřeby
„Potřebujeme čtyři vajíčka – žloutky dáme zvlášť a z bílků ušleháme sníh. Dále čtvrt kila cukru a čtvrt kila hladké mouky a utřeme žloutky s cukrem. Přidá se olej, mouka, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Nakonec se opatrně vmíchá sníh z bílků. Může se podle potřeby přidat trocha vody a olej dávám od oka,“ říká paní Jana.
Lehounké žluté piškotové těsto naplníme do formy s malými bábovičkami, která se prodává ve formě běžného plechu. A jak říká paní Jana, je dobré mít těchto plechů několik, aby se pečení tolik neprotahovalo: „Mám tři plechy s osmnácti bábovičkami, a do trouby se vejdou dvě. Takže dám jednu, pak druhou, mezitím to první vyndám a dám tam třetí, aby nebyla půlka trouby pořád prázdná,“ dělí se s námi o šikovný tip.
Malé bábovičky se pak dají dávat dětem k svačině, návštěvě ke kávě anebo zaplnit žaludek, když na nás přijde malý hlad nebo nás honí mlsná. Jsou to takové jednohubky a navíc pěkně vypadají.
Související
-
Mrkvové přehýbance
Jez mrkvičku, budeš mít zdravé oči! Jestli i vy šíříte tohle moudro kolem sebe, tak máte touto dobou čerstvou mrkev určitě na stole každý den.
-
Jablka v županu
Víte proč jablka ve vodě plavou? Protože v každém je skoro čtvrtina vzduchu, který je nadnáší.
-
Jablkovec od Svojanova
Jablka zrají a brzy jich budeme mít ve sklepě spousty. Zkusme si připomenout recept na hlavní jídlo, které se dřív jedlo v okolí Svojanova a říkalo se mu jablkovec.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.