Petrželová polévka

Polévky jsou v zimě ideální k prohřátí celého těla – ať už se chystáme ven do zimy po jídle, nebo naopak po příchodu domů zvenku potřebujeme pořádně prohřát. Kromě toho polévka může být jednou z nejlepších možností, jak do těla dostat živiny, když jsme nemocní a nemáme na jídlo chuť.

Ingredience
  • 4 střední petržele (asi 500 g)
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 125 g měkkého tvarohu
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • opražená semínka (slunečníce, dýně)
  • zelená petrželka na ozdobu

Pokud máte rádi kořenovou zeleninu, a já tedy rozhodně ano, pak je dobré vyzkoušet polévku z petržele. Ta totiž obsahuje vitamín C, kyselinu listovou a další důležité látky.

Budeme potřebovat asi čtyři petržele, zeleninový vývar, stačí zbylého půl litru a k tomu kromě koření i tvaroh! Petržel nejprve oškrábeme a nakrájíme na menší kousky. Povaříme ji ve vývaru, nebo v osolené vodě, dokud nezměkne. Potom rozmixujeme a přidáme půl vaničky měkkého tvarohu a okořeníme pepřem, solí, a muškátovým oříškem, stačí špetka.

Aby polévku tvaroh příliš neochladil, ještě ji chvíli prohřejeme na sporáku a mezitím si připravíme poslední dílek skládačky, chuť, která polévce dodá to nejlepší nakonec. Nasucho si opražíme hrst slunečnicových nebo dýňových semínek. Krémovou polévku ozdobíme zelenou petrželkou a semínky – máme skvělé horké a chutné jídlo právě pro dny, jako je ten dnešní.

autor: dak

Související