Petrželová polévka
Polévky jsou v zimě ideální k prohřátí celého těla – ať už se chystáme ven do zimy po jídle, nebo naopak po příchodu domů zvenku potřebujeme pořádně prohřát. Kromě toho polévka může být jednou z nejlepších možností, jak do těla dostat živiny, když jsme nemocní a nemáme na jídlo chuť.
- 4 střední petržele (asi 500 g)
- 1/2 l zeleninového vývaru
- 125 g měkkého tvarohu
- sůl, pepř
- špetka muškátového oříšku
- opražená semínka (slunečníce, dýně)
- zelená petrželka na ozdobu
Pokud máte rádi kořenovou zeleninu, a já tedy rozhodně ano, pak je dobré vyzkoušet polévku z petržele. Ta totiž obsahuje vitamín C, kyselinu listovou a další důležité látky.
Budeme potřebovat asi čtyři petržele, zeleninový vývar, stačí zbylého půl litru a k tomu kromě koření i tvaroh! Petržel nejprve oškrábeme a nakrájíme na menší kousky. Povaříme ji ve vývaru, nebo v osolené vodě, dokud nezměkne. Potom rozmixujeme a přidáme půl vaničky měkkého tvarohu a okořeníme pepřem, solí, a muškátovým oříškem, stačí špetka.
Aby polévku tvaroh příliš neochladil, ještě ji chvíli prohřejeme na sporáku a mezitím si připravíme poslední dílek skládačky, chuť, která polévce dodá to nejlepší nakonec. Nasucho si opražíme hrst slunečnicových nebo dýňových semínek. Krémovou polévku ozdobíme zelenou petrželkou a semínky – máme skvělé horké a chutné jídlo právě pro dny, jako je ten dnešní.
Související
-
Uzená polévka s kysaným zelím, vitamíny na zimu
Když si na začátku týdne navaříme hrnec polévky, zbude nám na několik dní, a to se vyplatí! Už dlouho jsem nevařila z vývar uzených kostí, který má výraznou a silnou chuť.
-
Česneková polévka s růžičkovou kapustou
Před vánočními plnými stoly nás čeká několik dnů příprav. Stihnout se toho musí hodně, aby na Štědrý den byl klid a pohoda, a tak není příliš čas na velké vyvařování.
-
Polévka z pečené dýně s kari a zázvorem
Podzim je časem dýňových polévek, a protože dýní je ohromné množství druhů, chutná i každá polévka nakonec trošičku jinak.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka