Petrželová polévka
Polévky jsou v zimě ideální k prohřátí celého těla – ať už se chystáme ven do zimy po jídle, nebo naopak po příchodu domů zvenku potřebujeme pořádně prohřát. Kromě toho polévka může být jednou z nejlepších možností, jak do těla dostat živiny, když jsme nemocní a nemáme na jídlo chuť.
- 4 střední petržele (asi 500 g)
- 1/2 l zeleninového vývaru
- 125 g měkkého tvarohu
- sůl, pepř
- špetka muškátového oříšku
- opražená semínka (slunečníce, dýně)
- zelená petrželka na ozdobu
Pokud máte rádi kořenovou zeleninu, a já tedy rozhodně ano, pak je dobré vyzkoušet polévku z petržele. Ta totiž obsahuje vitamín C, kyselinu listovou a další důležité látky.
Budeme potřebovat asi čtyři petržele, zeleninový vývar, stačí zbylého půl litru a k tomu kromě koření i tvaroh! Petržel nejprve oškrábeme a nakrájíme na menší kousky. Povaříme ji ve vývaru, nebo v osolené vodě, dokud nezměkne. Potom rozmixujeme a přidáme půl vaničky měkkého tvarohu a okořeníme pepřem, solí, a muškátovým oříškem, stačí špetka.
Aby polévku tvaroh příliš neochladil, ještě ji chvíli prohřejeme na sporáku a mezitím si připravíme poslední dílek skládačky, chuť, která polévce dodá to nejlepší nakonec. Nasucho si opražíme hrst slunečnicových nebo dýňových semínek. Krémovou polévku ozdobíme zelenou petrželkou a semínky – máme skvělé horké a chutné jídlo právě pro dny, jako je ten dnešní.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka