Peciválky z bramborových placek

Vzpomínáte ještě na peciválky? Nadýchané vdolečky našich babiček, v míse pařené, mákem sypané, máslem polité? Recept je velmi starý, ale stále velmi oblíbený.

Nedávno jsem ochutnala podobnou dobrotu, na kterou ale není nutné nechat kynout těsto, protože vdolečky nepotřebujeme, i když výsledná chuť je velmi podobná. Potřebujeme jen a pouze těsto bramborové, ze kterého napečeme nasucho na pánvi placky – stejně jako to udělal Jan Míka z okrašlovacího spolku Budoucnost v Havlíčkově Brodě.

Ingredience
  • cca 10 bramborových placek
  • 200 g mletého máku
  • cukr dle chuti
  • 70 g másla
  • 150 ml mléka

„To jsou pečené placky z knedlíkového těsta nasucho. Potom se to proleje horkým mlékem, dá se tam máslo a samozřejmě ten mák. Celá placka se nakrájí na čtverečky, promíchá se to a jí se to,“ směje se. „To jsou vlastně peciválky. A jí se to přesně takhle z mísy – celá rodina si ty kousky nabírá na vidličku.“

Návod máme, a teď si k němu dodáme pár čísel. Z bramborového těsta spíše řidšího uděláme asi deset placek. Ty opečeme nasucho na pánvi. Opečené placky nakrájíme na čtverečky velikosti asi dva krát dva centimetry. Vhodíme je do mísy, zalijeme deci a půl horkého převařeného mléka, aby se nasákly. Potom posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a pořádně zamícháme. Nakonec polijeme rozpuštěným máslem a peciválky z bramborových placek jsou hotové. A jak jsme slyšeli, nejlépe chutnají z jedné mísy, když se do nich pustí celá rodina.

autor: dak

Související